Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Вілла Владислава Луцького — історія мінізамку, який пережив радянізацію

alt="Вілла Владислава Луцького — історія мінізамку, який пережив радянізацію"

На вулиці Шевченка, 100 знаходиться вілла, яка вражає красою та своєю історією. Хто її власник та що з нею зараз?

Дізнавався Інформатор.

Прекрасна “вілла в липах” (у той час вулиця Шевченка мала назву Липової) була архітектурним відкриттям для Станіславіва у 19 столітті. Її спорудив невідомий архітектор, існує версія що це був Кароль Заремба. Адже в задумі будівлі є риси, які нагадують його попереднє творіння — дім польського “Сокола” на площі Міцкевича (тепер обласна дитяча бібліотека).

Кам’яниця відкрила свої двері у 1897 році. Вілла має дві різні вежі. Права — висока, шестигранна і з пірамідальним завершенням. Всередині неї знаходяться двомаршеві сходи та веранда. Ліва вежа значно нижча, кругла, з конічним верхом і виконує роль тамбура при вході.

alt="вілла Владислава Луцького"alt="вілла Владислава Луцького"

Збудував собі мінізамок Владислав Луцький. Він був членом міської ради (депутат) і радником крайового суду. Це майже єдиний випадок, коли українець міг дозволити собі шикарну резиденцію у Станіславові. У той час у таких шикарних будинках зазвичай проживали євреї та поляки. Сам Луцький вважається власником до 1910-тих років.

Далі тут мешкали дві сім’ї, власником був службовець Веніамін Рудавський. Після війни казкова вілла стала дитячим садочком “Зірочка”. Франківка Олена Попова у мережі поділилася згадкою про той час:

“Коли там був дитячий садочок, на першому поверсі розташовувалась молодша і середня групи. На другий поверх вели дерев’яні сходи, і там була старша, і підготовча групи. Спальні були у добудованих приміщеннях і вікна виходили у двір”.

alt="вілла Владислава Луцького"

У березні 1996-го року вілла була передана у власність єпархіального управління УГКЦ під резиденцію єпископа. Це і нині так.

За ці роки духовенство розбудували давній двоповерховий будинок, який стояв у подвір’ї вілли і використовують його, як господарський корпус. Також до комплексу додали церкву Різдва Христового, яка знаходиться поруч.

Загалом мінізамок пережив і нових власників, і радянізацію, і духовенство. Він майже не змінився. Нині там проходять реставраційні роботи.

alt="вілла Владислава Луцького"

alt="вілла Владислава Луцького" alt="вілла Владислава Луцького" alt="вілла Владислава Луцького" alt="вілла Владислава Луцького" alt="вілла Владислава Луцького"

Архівні фото взяті з групи “Ретро Франківськ”.

Анна Сірик(текст)

Артем Тригуб (фото)

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору