Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як українцям підготуватись до зими? Два сценарії розвитку енерготерору

alt="Як українцям підготуватись до зими? Два сценарії розвитку енерготерору"

Українські енергетики розглядають два варіанта розвитку дій, один з яких — це повтор минулорічних холодів, постійних вимкнень та ракетного обстрілу. Як до цього підготуватися та які ще є проблеми?

Розповідає Інформатор з посиланням на розмову журналістів Forbes з головою правління “Укренерго” Володимиром Кудрицьким.

Два сценарія подій на зиму 2023-24

Ситуація взимку залежить на 95% від обстрілів та тактики росіян. Оптимістичний сценарій — обстрілів та відключень немає, відключень або є пошкодження дуже невеликих об‘єкти. Тоді нам вдасться пройти зиму ресурсами української генерації і за потреби залучити імпортовану електроенергію з Європи. На даний момент це до 1,2 гігавата потужності, що дорівнює роботі одного атомного енергоблоку.

“З іншого боку є песимістичний сценарій — повторюється масштаб ракетних та дронових атак минулого року, пошкодження мереж та електростанцій, можуть бути проблеми.  Пошкодження великих ТЕЦ та ГЕЦ це більш важка тема”, – пояснив ситуацію голова управління “Укренерго” Володимир Кудрицький.

На даний момент на всіх підстанціях будують укріплення, щоб захистити об’єкти від ракетних атак. Деталі  не розголошуються. Держава виділила 9,7 мільярдів гривень на цей захист, але поки що енергетики не отримали гроші через бюрократичні питання.

Нещодавній енерготерор

Два тижні тому були перші обстріли по енергоінфраструктурі цієх осені. Було випущено 43 ракети, наслідками були короткочасні відключення в центральному та південному регіонах, особливо у Рівному. Вони були нетривалі, бо команда енергетиків добре спрацювала — за кілька годин світло всім включили.

alt="Ситуація взимку 2023-2024 в Україні"

Проблема, яка заважає 

За словами очільника “Укренерго”, одна з проблем енергетики — “не платежі” ( заборгованість по послугах). Це заборгованість споживачами за енергію, яку вони спожили, але не заплатили. Коли люди не оплачують рахунок, “Укренерго” боргує електростанціям, які виробили цю енергію.

“Учасники ринку нам вині близько 60 мільярдів, ми винні близько 50 мільярдів. Проблемі балансуючого боргу більше 20 років. Рішення — визначити тих, кого не можна виключати і знати держустанови або спонсорів, які змогли б покривати ці витрати. Ця проблема насправді заважає підготовці до зими”, – пояснив Володимир Кудрицький.

Чи потрібен Україні імпорт електроенергії?

Нині Україна може імпортувати 1,2 гігавата потужності з Європи при потребі, але планується збільшення до 2. Також можлива аварійна допомога, але це не достатньо надійна річ.

“Основна проблема — аварійна допомога це не гарантійна річ. Вони можуть дати, якщо в них є технічна можливість, але якщо не можуть, то не дадуть. Навідміну від імпорту — тоді це гарантоване джерело підтримки нашої енергосистеми”, – розповів очільник “Укренерго”

Також важливо вже сьогодні залучати кредитні інвестиції, щоб будувались маленькі електростанції в кожному регіоні. Створити систему, яка зможе окупутися та приносити інвестору дохід. Без централізації нам буде важко кожної зими. Потрібно це робити в сьогоднішніх умовах. Залучати інвестиції — це головне завдання.

Як підготуватися до зими споживачам?

1. Не панікувати, ми маємо досвід
2.Мати автономні джерела живлення (генератор), перевірити працездатність обладнання
3. Утеплити помешкання
4. Перевірити де найближчий пункт незламності
5. Мати заряджені павербанки
6. Мати відповідальне ставлення до енергосистеми, ощадливо споживати.
7. Для бізнесу розглянути більш гнучкий графік роботи (перейти в нічний час роботи або на вихідні, щоб зменшити навантаження на електромережу).

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору