Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

НБУ відмовився від фіксованого курсу долара. Що буде далі?

alt="НБУ відмовився від фіксованого курсу долара. Що буде далі?"

Національний банк України вибрав нову стратегію щодо контролю валюти – “керовану гнучкість обмінного курсу”. Що це означає?

Розповідає Інформатор з посиланням на Forbes Ukraine.

Від початку війни з Росією НБУ зафіксував курс долара, проте від 3 жовтня все змінилося. Нацбанк вибрав стратегію “керованої гнучкістю обмінного курсу”. Як це працюватиме?

Голова НБУ Андрій Пишний у своїх соцмережах дав пояснення:

“НБУ не повернувся до режиму плаваючого курсоутворення, який діяв до повномасштабної війни. Ураховуючи структурний дефіцит валюти на ринку та наявний в НБУ обсяг міжнародних резервів, таке рішення навіть не розглядалося”.

Що це означає?

Тепер курс повертається до довоєнного принципу ціноутворення і залежатиме від попиту та пропозиції на міжбанку. Суттєва відмінність від звичайних умов – Нацбанк продовжить досить жорстко контролювати ситуацію та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит валюти, йдеться в релізі регулятора.

Структурний дефіцит – це середня різниця між попитом і пропозицією валюти на ринку, зазначив на брифінгу НБУ 2 жовтня заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук. Він не є сталим: наприкінці минулого року було $3 млрд на місяць, весною-влітку – $1,5–2 млрд, зараз – понад $2 млрд.

Структурний дефіцит $3 млрд на місяць означає $150 млн на день. Саме таку суму готовий щоденно покривати Нацбанк, каже Ніколайчук. “Якщо одного дня дефіцит буде $100 млн, а іншого – $200 млн, то і курс рухатиметься відповідно – або у бік укріплення, або в бік послаблення”, – пояснює він.

Регулятор обмежуватиме суттєві курсові коливання. Тож не слід чекати різкого падіння чи зростання курсу. Чи зміниться щось для населення? Ні, офіційний курс визначатиметься міжбанківським ринком, для населення на готівковому ринку жодні правила не змінюються.

Скільки коштує валюта в Івано-Франківську 23 вересня?

Що буде далі?

Це рішення прокоментував голова правління Укрексімбанку Сергій Єрмаков та начальник управління казначейських операцій банку “Кредит Дніпро” Юрій Гриненко:

“Якби НБУ довше тримав фіксований курс, накопичений негативний ефект мав би суттєвіший вплив на економіку. Треба розуміти, що всі ключові конкуренти України в експорті (Китай, Туреччина та РФ) девальвували свої валюти”.

Надалі слід очікувати “м’якої” девальвації, вважає Єрмаков з Укрексімбанку. Помірне ослаблення курсу прогнозує і фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

“Будуть дні, коли курс ослабне, будуть і дні, коли зміцниться, але більше все ж таки буде днів, коли він буде послаблюватися, – каже Демків. – І на горизонті пів року – рік ми побачимо курс, слабший від 36,6”.

Девальвація має зокрема допомогти державному бюджету. З іншого боку, Нацбанк навряд чи буде готовий допустити значну девальвацію, оскільки це вдарить по доходах громадян.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору