Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпаття очікують заморозки. Як врятувати урожай

atl="Перші приморозки на Прикарпатті. Як врятувати урожай"

Синоптики застерігають про перші заморозки на Прикарпатті. Їх слід очікувати в ніч на 9 та 10 жовтня. Заморозки прогнозували і сьогодні, 7 жовтня, по місту та області.

Повідомляє Інформатор.

“Вночі 9 жовтня в Україні, крім південної частини, 10 жовтня в більшості областей на поверхні ґрунту (в Карпатах – у повітрі) заморозки 0-5°. І рівень небезпечності”, – йдеться у повідомленні Українського гідрометцентру.

alt="Україну очікують заморозки"

Втім пізніми осінніми заморозками нікого не здивувати. Однак вони несподівано і за декілька ночей можуть знищити урожай, який не встигли зібрати.

Розглянемо, як реагують на заморозки різні рослини:

Малина. Навіть після невеликого морозу ягоди стають водянистими, втрачають смак і аромат. Але не викидати ж їх? Звичайно, ні: можна зварити варення з такої малини або ж заморозити її.

Горобина, аронія, калина, шипшина. Цим рослинам холод не страшний. Калина тільки солодше стане (її збирають після першого морозця).

Груша. Прибирайте урожай до того, як температура повітря опуститься нижче +8 градусів. Підморожені груші стають м’якими, несмачними, втрачають аромат. Єдиний вихід – пустити на перероблення, зрізавши підмерзлі частини.

Яблука, які потрапили під мороз не зберігаються. Відразу ж готуйте з них компот або варення. І не забувайте про ще один чудовий варіант – запікайте шарлотки.

Буряк. Буряк завжди прибирають майже в останню чергу. Часто він стоїть до перших морозів, тому щоб врятувати урожай, слідкуйте за прогнозом погоди. Буряк котрий підмерз швидко починає гнисти, його можна використати для маринування, натерти та заморозити для заправки. Або приготувати закрутки. Варіантів перероблення багато – використовуйте ті, які вам більше до вподоби.

Гарбузи. Ця культура надзвичайно чуттєва до приморозків, через структуру волокон багатих на воду, навіть мінімальний приморозок гарантовано пошкодить плід. З підмерзлих гарбузів можна зварити смачну гарбузову ікру, чи зробити гарбузовий сік, який багатий на вітаміни. В інтернеті можна знайти сотні рецептів, які допоможуть обрати саме ваш.

Морква та капуста є морозостійкими та не бояться приморозку навіть до -5 градусів. Легкі приморозки для цих культур є навіть корисними, вважається, що від цього вони краще зберігаються.

Якщо ви не встигли зібрати урожай, є декілька варіантів, які вам можуть допомогти. А саме:

В садах розводити багаття, накидаючи в нього вологе листя, яке буде давати густий дим – це підвищить температуру повітря.

Овочі можна зберегти накривши культуру агроволокном, покривалом чи іншими матеріалами, які допоможуть врятувати урожай.

Стежте за прогнозом погоди та збирайте урожай вчасно, щоб смакувати врожаєм взимку.

Читайте також: Тепла субота: погода у Франківську 7 жовтня

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору