Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Тут виступали Лесь Курбас, Соломія Крушельницька. Історія будівлі філармонії

alt="Тут виступали Лесь Курбас, Соломія Крушельницька. Історія будівлі філармонії"

Будинок, де зараз знаходиться філармонія в Івано-Франківську, є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона пережила Першу світову і реконструкцію. Тут працював Лесь Курбас і виступала Соломія Крушельницька. 

Розповідає Інформатор.

У 1891 році у Станіславі звели будівлю театру. Заснувало його Музичне товариство ім. С. Монюшка, яке було створене 1878 року. Магістрат навіть надав земельну ділянку безкоштовно. Кошти знайшли місцеві громадсько-культурні товариства, здавали гроші й містяни. Архітектором був Мілковський, про якого у Станіславі ніхто нічого не знав. Потім з’ясувалося, що це місцевий інженер залізниці і один з керівників будівництва Ю. Лапіцький. На знак вдячності йому подарували золотий перстень.

На жаль, споруда того театру до наших днів не збереглася.

Будинок театру, 1910 рік

Це була цегляна двоповерхова споруда з підвалом. Вхід акцентував чотириколонний портик, а будинок прикрашала баня зі шпилем. Зал вміщав 280 місць для глядачів.

Першою в історії театру стала вистава “Дай серцю волю, заведе в неволю”, яку поставили 5 грудня 1891 року. Навесні 1892 року створили польський професійний театр, якому присвоїли імʼя драматурга Фредра, пише історик Михайло Головатий.

Тут на сцені виступали Заньковецька, Садовський (1905), Лопатинська (1911), “Гуцульський театр” Гната Хоткевича (1912). Як режисер і актор тут працював Лесь Курбас.

У1916-17, коли була Перша світова, у будинок влучило кілька артилерійських снарядів. На половину зруйнувалося крило від вулиці Курбаса, був пробитий дах, пошкодилися дерев’яні конструкції.

Будинок театру, час Першої світової

Реконструкцію театру здійснили у 1928-29 роках за проєктом Трелі. Баня і портик зникли, всі вікна стали прямокутними, переоформили балкони другого і третього ярусів, розширили коридор для публіки. Тоді ж з’явилися електрика і центральне опалення.

1930-і роки

Двічі тут виступала Соломія Крушельницька (1928, 1935). У червні 1934 року тут був один зі сценічних майданчиків українського світового жіночого конгресу, яким керувала голова Союзу українок Мілена Рудницька.

У 1939 на базі мандрівних театральних труп Когутяка, Стадника та інших був створений український музично-драматичний театр ім. І. Франка. Він розпочав перший театральний сезон пʼєсою О. Корнійчука “Платон Кречет”.

Сумна подія біля будівлі сталася 14 листопада 1943 року. До українського театру зайшли гестапівці й провели обшук. На сцені грали премʼєру Барнича “Шаріка”. Шеф гестапо Брандт з пістолетом у руці вийшов на сцену і через перекладача наказав усім залишатися на місцях. Жінкам і дітям дозволили йти додому, а чоловіків затримали. Поміж крісел знайшли гранату і два пістолети. Близько 80 осіб відправили у вʼязницю. 17 листопада 1943 в театрі почався публічний суд над заарештованими. Підсудних звинуватили в належності до ОУН. 32 людини було засуджено до смертної кари, трьох звільнено. У той же день 27 приречених стратили біля синагоги. Гестапівці по черзі привʼязували їх до десяти стовпів і розстрілювали з гвинтівок. Засуджені трималися гідно і під час розстрілу вигукували: “Слава Україні!”, “Гинем за Україну!”, “Помстіть за нас!”.

У 1980 році театр перейшов у нове приміщення, а тут розмістилась обласна філармонія. Впродовж 2006-10 років до лівого крила філармонії добудували репетиційні зали творчих колективів. Зараз зал вміщає 550 глядачів.

15 вересня 2017 року філармонії присвоїли ім’я Іри Маланюк.

Давні світлини з книги  “Івано-Франківськ на давній поштівці” 2011 року. Колекція Зеновія Жеребецького.

Читайте також: Історія будинку на Мазепи, де колись була польська гімназія

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору