Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Автор проєкту меблів для кабінету Сталіна. У Франківську не зняли дошку Миколі Кіщуку

alt="Автор проєкту меблів для кабінету Сталіна. У Франківську не зняли дошку Миколі Кіщуку"

Декомунізація у Франківську пройшла, але не зовсім. На  фасаді будівлі, де знаходиться Івано-Франківська обласна організація Національної Спілки Художників України, до сих пір знаходиться дошка комуністичному діячу Миколі Кіщуку. 

Повідомляє Інформатор.

На цю меморіальну дошку звернув увагу директор Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

Він навів факти з біографії Миколи Кіщука. Як виявилося, він у 1949—1950 роках був головою виконавчого комітету Косівської районної ради депутатів трудящих Станіславської області. У 1950—1953 роках — слухачем Вищої партійної школи при ЦК КП(б)У в місті Києві. У 1953—1958 роках працював заступником голови виконавчого комітету Станіславської обласної ради депутатів трудящих.

З 1958 року був головою виконавчого комітету Косівської районної ради депутатів трудящих Станіславської області, головою виконавчого комітету Верховинської районної ради депутатів трудящих Івано-Франківської області.

“Будучи головою виконкому Косівського, а опісля Верховинського районів, маючи на руках зброю, приймав участь у акціях проти ОУН та УПА, здійснював депортацію сімей повстанців, зміцнював радянську владу. Хіба може бути на фасаді поважної організації така ганьба, навіть нехай він доклався до будови будівлі Спілки. Друзі-художники, багато з Вас знає біографію цієї особи, зніміть та заховайте ту дошку! Не ганьбіть славні імена членів Спілки”, – закликає Ярослав Коретчук.

На меморіальній дошці написано: “У цьому будинку жив і творив відомий український мистець, голова правління  Івано-Франківської організації Спілки художників (1964 – 1974), з ініціативо якого збудовано будинок художника”.

Микола Кіщук народився 1910 року в селі Річка на Косівщині. Помер у 1993 році у Києві. На сайті Національного музею Народного Мистецтва Гуцульщини та Покуття вказано, що він був майстром різьблення та інкрустації по дереву. Брав участь у Другій світовій війні. Потім був депутатом ВР УРСР. Навчався у родини Шкрібляків та інституті живопису, скульптури та архітектури у Ленінграді.

Виготовляв декоративні та тематичні тарелі з портретами, скриньки, футляри для альбомів, шахи, меблі тощо. Його вироби – у музеях Івано-Франківська, Києва, Львова. У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття знаходяться його 10 творів.

Також Микола Кіщук був автором проєкту гуцульських меблів для кабінету Сталіна у кремлі.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору