Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Квашення капусти по-гуцульськи | рецепт

Квашення капусти за гуцульськими мотивами

Кінець жовтня – початок листопада вважають вдалим періодом квашення капусти, якої так люблять смакувати взимку.

Інформатор підготував для вас добірку рецептів.

Перш за все зазначимо, що є два види квашеної  капусти. Бита (січкована) і квашена (на голубці). Перший вид зазвичай подається як закуска до гарнірів. Найбільше до картопляного пюре.

Для будь-якого з видів квашення найкраще використовувати стару капусту. Бо молода може не закваситися.

Рецепт квашення битої, тобто січкованої, капусти:

  1. Спочатку треба натерти (насічкувати) капусту. Найкраще це робити спеціальним ножиком-теркою;
  2. Натерти моркву так, як на салат-корейку;
  3. Змішати натерту капусту та моркву.
  4. Додати меленого перцю. Спеції слід довати по кількості запланового квашення капусти. Якщо це буде 3-літрова банка, то можна менше додати, як кажуть, на око. Якщо ж це буде більше, то половини чайної ложечки буде достатньо.
  5. Сіль у перемішку з цукром;
  6. Оцет. Теж залежить від кількості капусти.

Потім всі інгредієнти потрібно з’єднати та перемішувати доти доки не з’явитися однорідна маса.

На Гуцульщині використовують спеціальну дерев’яну товкачку (брай). Всі інгредієнти поміщають в дерев’яну бочку та б’ють браєм  до того моменту, поки капуста не пустить сік. Тільки після того її можна накладати в банки або ж залишити у тій же бочці. Закрити кришкою, та чекати поки вона закваситься.

Гуцули вірили, що краще квасити капусту в дерев’яних бочках – так вона матиме більш насичений смак.

Для справжніх гуцульських голубців найкраще квасити білокачанну капусту.

Її, як і попередню капусту, гуцули квасили у дерев’яних (дубових) бочках ємністю 50 літрів. Такої повної бочки капусти вистачало на цілий рік. З неї можна було приготувати гуцульських голубців на ціле гуцульське весілля, а це понад 300 осіб.

Щоб заквасити капусту на голубці, потрібно:

  1. На дно посудини, в якій буде кваситися капуста, покласти стебла кропу, лавровий лист, перець горошок, хрін (нарізаний кільцями);
  2. На вище перелічені інгредієнти накласти цілі головки капусти;
  3. Залити завчасно приготовленим розсолом (до теплої води додати пів пачки солі, краще кухонної).
  4. Все це накрити металевою кришкою. Для швидкого ефекту та насиченого смаку гуцули на кришку кладуть камінь. Так капуста під тиском води не зможе піднятись до верху посудини.

Інформатор бажає вам смачної квашеної капусти.

Читайте також: Коли будуть переводити годинники на зимовий час

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

 

 

 

Нагору