Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті інфікований сказом кіт покусав трьох людей

На Прикарпатті інфікований сказом кіт покусав трьох людей

Надзвичайна подія сталась у с. Лісна Слобідка – скажений кіт покусав трьох людей. Це вже четвертий зафіксований випадок сказу серед тварин від початку року.

Пише Інформатор, посилаючись на Коломийський районний відділ ДУ ” Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ”

Сказ, відноситься до вірусної хвороби, з найвищим рівнем смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. Центром враження вірусу є нервова система, після появи симптомів стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.

Шляхи потрапляння вірусу в організм дуже прості – це укус, подряпини чи слина інфікованої тварини, а от через кров чи сечу тварин сказ не передається.

Лікар-епідеміолог, Олексій Косько розповів, що робити, якщо вас вкусила чи подряпала тварина або на шкіру, чи слизову потрапила її слина?

  • ретельно (щонайменше упродовж 10 хвилин) промивайте місце ураження проточною водою із господарським милом;
  • якнайшвидше зверніться до травмпункту по медичну допомогу для проведення у разі потреби щеплення антирабічною вакциною;
  • графік вакцинації складається з 5 щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку. курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. У Коломийській ЦРЛ В є антирабічна вакцина, вона є якісною й безоплатною, тож пацієнт не має платити за таку вакцинацію.

Причини розповсюдження сказу та симптоми

У контактний  спосіб людей найчастіше інфікують коти і собаки – з поміж свійської фауни, а в дикій природі – лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є своєрідною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Інкубаційний період, як правило, триває 1 – 3 місяці, але може варіювати від одного тижня до року.

Початкові симптоми сказу – підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження.  У процесі поширення  вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного та спинного мозку.  У хворих з`являється безсоння, страх, наростають явища збудження, виражена водобоязнь. Збудження змінюється паралічами, розладом функцій серця та дихання і хворий помирає.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання. Початкова стадія  (триває до п’яти днів): наявні сліди від укусів; гризуть місце укусу; ласкаві, примхливі, насторожені одночасно; їдять неїстівне, слинотеча; блювота. Збуджена стадія (2 – 3 дні): агресивні; збуджені; нападають; намагаються  утекти; гризуть землю; їдять неїстівне; конвульсії; блювота; параліч; косоокість.  Паралітична стадія ( 2 – 4 дні):  виснаження, повний параліч,  смерть.

Якщо вас покусала тварина негайно зерніться до лікаря!

Читайте також: Як вберегтися від сказу й де вакцинувати домашніх тварин у Франківську: пояснення

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору