Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Звитяжці”: в Івано-Франківську презентували виставку портретів загиблих Героїв

Звитяжці: в Івано-Франківську презентували виставку портретів загиблих Героїв

Сьогодні, 31 жовтня, в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Франка презентували виставку “Звитяжці”. Вона про тих, хто назавжди закарбований в пам’яті та історії України в війні з ворогом. 

Розповідає Інформатор.

Більше 30 робіт представлено на виставці. Портрети військових, які з 2014 до сьогодення захищали нашу країну.  Художницею та співініціаторкою виставки є Ірина Чмелик. Після 2014 року почала малювати портрети загиблих воїнів:

“Портрети – це є один з моїх улюблених жанрів, в якому я працюю досить давно. Деякий час я не малювала, однак, коли почалася війна в 2014 році для мене в стрічці новин було болісно бачити людей, які гинуть”.

Також художниця згадала й Василя Сліпака –  всесвітньо відомого українського оперного співака та соліста Паризької національної опери, що полишив все й пішов захищати Батьківщину. На жаль, він загинув 29 червня 2016 року в Бахмутському районі, що на Донеччині:

“Таких голосів, мабуть, є всього лише кілька в світі. Те, що він все відклав й пішов на схід, стало для мене своєрідним поштовхом”.

Тоді, за словами художниці, у неї виникло бажання малювати тих, хто стався в тій чи іншій професії, але покинув її й пішов захищати державу. А з початком повномасштабної війни хотілося залишити пам’ять й переказати людські очі, які “світяться” життям.

На презентації виставки читалися рядки, які були написані з 2014 року й до сьогодні, оскільки письменниця й співініціаторка цієї виставки Ольга Деркачова каже, що важливі всі, хто нас захищав:

“Такі події, як ця виставка, є дуже важливими, оскільки з портретів на нас дивляться ті, хто не завершив якісь справи, хто, можливо, не долюбив, не дочитав якусь книжку.  Комусь щось не договорив важливе, не домолився, не додякував. Важливо дивитися в очі людей, які розповідали, що війна – не для них, що вони не створені для війни, що вони триматимуть будь-який інший фронт. Ці очі та емоції, які зафіксовані на портретах, це десь є наша совість й прохання замислитися та подумати над тим. що боронити свою державу повинні всі”.

Крім того, читати поезію й близькі люди загиблих Героїв.

Інформатор публікує світлини з виставки:

Читайте також: Загинули за Україну. Прикарпаття втратило п’ятьох захисників.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору