Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

При кип’ятінні води до 10 хвилин вірус знешкоджується: більше про гепатит А

При кип'ятінні води до 10 хвилин вірус знешкоджується: директор департаменту охорони здоров’я ОВА розповів про боротьбу з Гепатитом А

Сьогодні, 3 листопада, в Івано-Франківській ОВА відбувся брифінг за участі директора департаменту охорони здоров’я ОДА Володимира Дзьомбака та головного державного санітарного лікаря області Руслана Савчука. Володимир Дзьомбак розповів детальніше про гепатит А.

Інформатор зібрав найголовніше.

Директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА наголосив на тому, що зараження відбувається через продукти або воду, до яких потрапили фекалії зараженої людини. Також були зареєстровані деякі випадки при передачах під час статевих актів.

“Щодо інкубаційного періоду, то він відбувається протягом 14-28 днів. Це той період, коли людина захворіла й з’являються перші прояви захворювання. Щодо перебігу, то воно ділиться на гострий (до 3 місяців), затяжний (до пів року) та рецедивуючий (після 6 місяців) періоди”, – прокоментував Володимир Дзьомбак.

Він зазначив, що проявами захворювання є загальна слабкість, нудота, блювота, відчуття дискомфорту в животі. Також пацієнти відмічають значне потемніння сечі й діарею, тому варто звертатися до лікаря. За легких симптомів хвороби хворий може перебувати вдома.

“За клінічним перебігом, маніфестація перебігає по різному. Відповідно до перебігу й стану відбуваються клінічно прояви. При легкому перебігу може бути слабкість й грипоподібний стан”, – наголошує директор департаменту охорони здоров’я ОВА.

За його словами, з 5 дорослих, які захворіли за гепатит в області, всі віком від 30 до 40 років. Гепатитом А хворіють більш молоді люди.

“Щодо наслідків, то зазвичай захворювання завершується виздоровленням й утворенням імунітету. В тяжких формах перебігу воно може викликати цистити, дискінезія жовчних шляхів. В край важких випадках може бути печінкова енцефалопатія (гостре або хронічне ураження головного мозку внаслідок порушення детоксикаційної функції печінки)“, – каже чоловік.

Важливо оброблювати продукти, вакцинувати людей на підприємствах харчової промисловості й тих, хто постачає воду.

“Інфекція зберігається у воді до 10 місяців, однак при кип’ятінні води до 10 хвилин вірус знешкоджується”, – додає Володимир Дзьомбак.

Зокрема, попросили всіх зберігати спокій, піклуватися одне про одного й звертатися до лікарів.

Читайте також: Яка ситуація з гепатитом А на Прикарпатті? Відповідь голови ОВА.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору