Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Євхаристійна чаша отця Юстина Гірняка повернулася до рідного храму

Євхаристійна чаша о. Юстина Гірняка повернулася до рідного храму

Зі Сполучених Штатів Америки онука отця Юстина Гірняка пані Марта Воєвідська разом зі своїм чоловіком Ігорем Воєвідським, завітали до Ямниці та передали Святі реліквії на парафію Святого Отця Миколая у селі Ямниця.

Розповідає Інформатор з посиланням на сайт Ямницької громади.

26 жовтня під час релігійного свята великомученика Димитрія Солунського на парафію Святого Отця Миколая у селі Ямниця завітали нащадки відомого українського церковного діяча, священника УГКЦ, педагога, громадського діяча, пароха села отця Юстина Гірняка та передали реліквії. Серед них – Євхаристійний набір (чаша, дискос, більший дискос, копіє, ложечка для Причастя, ілитон), на якому служив о. Юстин, мощі одного зі святих, а також витяг із читання Євангелія на різних мовах, колись подарований дідусем пані Марті.

“Причиною еміграції родини Гірняків до США стало переслідування енкаведистів у складні воєнні часи. Отець Юстин врятувавшись від комуністичної каральної машини продовжив вести активну релігійну та просвітницьку діяльність в Америці. Після смерті отця, чаша переходила від покоління до покоління у родині Гірняків. Допоки один з онуків отця – Марко Гірняк також обрав покликання служіння Господу. Висвятившись на священника, одержав чашу. Після того, як Марко Гірняк відійшов до вічності, його дружина, Анна-Марія, прийняла рішення, що чаша повинна повернутися в Україну, до рідного храму. Я та Христина Гірняк-Раковська підтримали ідею. І сьогодні була здійснена ця відповідальна місія”, – розповіла присутнім, як саме зародилася думка про повернення чаші до Ямниці, пані Марта Воєвідська.

Під час святкової літургії, відслужили поминальну панахиду за покійним о. Юстином та померлими з родини Гірняків та освятили передані реліквії.

Почесним гостям у пам’ять про Ямницю та її святиню подарували краєзнавчі книги і вервечки сплетені дітьми.

Юстин Гірняк (11.02.1877 – 16.06.1958) – український церковний діяч, священник УГКЦ, педагог, громадський діяч, парох с. Ямниця з 1915-го по 1944 рр., а також духовний наставник, учитель, музикант, режисер, провідник громади села. У Ямниці був ініціатором відродження місцевого товариства «Просвіта» і його головою, одним із засновників товариства «Сокіл» (1929 р.) та опікуном гуртка молодіжної організації «Пласт». За його ініціативи та підтримки у 1933 році відбудували ямницьку церкву Святого Миколая, за проектом львівського інженера-архітектора Олександра Пежанського.

Читайте також: Мощі св. ап. Юди-Тадея виставили для почитання в Івано-Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору