Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську відкрили виставку відомої художниці Параски Хоми

Сьогодні, 8 листопада, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки відомої прикарпатської мисткині Параски Хоми. 

Повідомляє Інформатор.

На виставці експонуються картини майстрині народного декоративного розпису Параски Хоми та її сина Ярослава.

“Вона зранку вставала, і це був її обов’язок – малювати. Коли робили нові виставки – це було для неї натхнення”, – каже невістка художниці Стефанія Хома.

Параска Хома народилася 10 листопада 1933 року у селі Чернятин.  Вона лауреатка премії імені Катерини Білокур, заслужена майстриня народної творчості України, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня. З 14 років працювала на колгоспному полі, та квіти малювала з дитинства. Загалом мисткиня намалювала понад 5000 творів. Померла Параска Хома 23 вересня 2016 року.

“Параску Хому я знала, можна сказати, з дитинства. Але краще познайомилася на художньо-графічному факультеті. Творчість Параски Хоми, на мій погляд, пошанована у дуже вузькому колі знавці. Вона – художниця-самоучка, яку відкрив Яворницький для світу. Параска Хома – постать світового масштабу. Людина без освіти, яка цілий день працювала в колгості, переважно малювала вночі. ЇЇ розпис на найвищому щаблі українського образотворчого мистецтва”, – каже землячка Параски Хоми Галина Філіпова.

Виставку можна переглянути в музеї до кінця листопада.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору