Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Подіє тільки в листопаді: як прикарпатцям боротися з рудими слимаками

Слимаки та равлики - нічні шкідники, чий слиз псує рослину, на яку потрапляє. Вони також полюбляють оселятися у квартирах на перших поверхах багатоквартирних будинків. Час їхньої найбільшої активності - між 21:00 та 2:00 годиною ночі. Спосіб їхнього існування дозволяє непомітно нищити урожай навіть у запеклих городників. 

Руді слимаки – шкідники, які полюбляють оселятися на перших поверхах багатоквартирних будинків. Час їхньої найбільшої активності – між 21:00 та 2:00 годиною ночі. Спосіб їхнього існування дозволяє непомітно нищити урожай навіть у затятих городників. 

Інформатор зібрав лайфхаки, як позбутися рудих шкідників.

Руді слимаки шкодять рослинам, адже вони ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаються  у верхньому шарі ґрунту, під’їдаючи коріння. Вночі вибираються зі своїх сховищ та пошкоджують рослини, виїдаючи дірки у листі, плодах та ягодах. Прибрати з ділянки всіх слимаків завдання непросте! Найкращий сезон для боротьби з ними – це осінній період.

З настанням осені потрібно обробити грунт – перекопати чи переорати ділянку. Такий спосіб допоможе викинути яйця та самих шкідників на поверхню. Так вони, найімовірніше, загинуть від заморозків чи птахів.

Щоб остаточно знищити кладку молюсків, прикарпатцям радять використовувати ціанамід кальцію. На один квадратний метр достатньо двадцять грамів порошку. Використовувати добрива та інсектициди варто восени, це допоможе не нашкодити культурним рослинам під час посіву.

Крім десятків інсектицидів, котрі можна придбати в магазинах. Є ще й ефективні народні методи боротьби зі слимаками!

Суміш гашеного вапна з порохами тютюну

Речовини змішуються в однакових пропорціях. Беруть 40 г суміші на 1 квадратний метр. Обробку проводять у вечірній або нічний час. Хороший результат дає гашене вапно, а також суміші вапна з тютюновим пилом або тютюном і деревною золою.

Гострий перець 

Перець висушується, потім розтирається в порошок. Для приготування відвару на 500 г сухої сировини потрібно 10 л холодної води. Перемішують, залишають відвар настоюватися дві доби. Потім суміш кип’ятять і знову настоюють два дні. Розчин же для обробки готують так. На відро з водою беруть 0,5 склянки мила і 0,5 л відвару. Відвар довго зберігається, тому його готують із запасом. Готовим розчином обприскують посадки. Крім того, сухий перець рекомендують додавати в мульчу.

Калійна сіль 

Кілограм порошку розчиняють в 10 л води. Отриманим розчином обробляють посадки. Краще робити це два-три рази за добу. Черевоногі покриті слизом, який їх захищає. Вони просто скидають слиз разом з отрутою що потрапила на них. Тому необхідні багаторазові обробки.

Кухонна сіль

Вельми витратний спосіб – посипати слимаків сіллю, що витягуватиме із них вологу та вбиватиме. Цей спосіб підійде тим, кого шкідники сильно дістали та хто хоче жорстоко поквитатися з ними.

Нашатирний спирт 

Розчиняють 100-150 мл 10% нашатирного спирту у 10 л води. Препарат миттєво вбиває слимаків під час контакту, але сам препарат дуже нестійкий і швидко втрачає свої властивості, тому використовувати його слід одразу після приготування. Обприскування нашатирним спиртом проводять пізно ввечері.

Хімічні препарати

Якщо чисельність популяції черевоногих занадто велика і інші способи не діють, застосовують хімічні речовини. Молюски чутливі до метальдегіду. На його основі розроблені кілька препаратів. Останні випускаються у формі порошку і невеликих гранул. Їхній запах приваблює молюсків. Після їхнього поїдання протягом короткого часу шкідники гинуть.

Слимаки не полюбляють терпкі пахучі рослини, такі як: 

  • часник,
  • цибулю,
  • розмарин,
  • лаванду,
  • щавель.

Щоб позбутися слимаків, достатньо розсадити ці рослини в міжряддях інших культур. Це убезпечить ваш врожай від небажаного ворога.

Боротися зі шкідниками непросто. Вони добре пристосовуються до різних умов і швидко розмножуються. Щоб зменшити їхні шанси на поширення, використовуйте правильну профілактику.  Якщо виконувати її вчасно і регулярно, чисельність шкідливої популяції суттєво знижується.

Читайте також: У Франківську відбудуться сільськогосподарські ярмарки

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору