Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Що треба знати прикарпатцям про третю платіжку за газ?

Третя платіжка за газ. Що треба знати прикарпатцям

У цьому матеріалі ми розкажемо, що таке третя платіжка за газ, і до чого тут технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Газправду.

З січня 2020 року мешканці стали отримувати дві платіжки за газ:  постачання і доставку. З тарифів облгазів на доставку газу забрали плату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (ТО ВБСГ). До того ж з часом втратили чинність нормативно-правові акти, що зобов’язували облгази безкоштовно робити ТО в житлових будинках на періодичній основі. Тож у третій платіжці за газ вказана вартість за утримання внутрішньобудинкових мереж.

Відповідальність за експлуатацію та утримання внутрішніх газових мереж, котлів тощо, справності вентиляції у приміщенні поклали на їх власників. Так, у багатоповерхівці це співвласники будинку; у приватному будинку – його власник відповідно.

Власник може обирати, хто на договірних умовах та на платній основі буде здійснювати ТО. У випадку незабезпечення ТО та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж у будинку розподіл газу припиняється.

Які роботи та послуги входять до ТО?

Раз на рік треба здійснювати візуальний огляд газопроводів. До них має бути вільний доступ, повинні бути футляри в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, також їх чистять.

У багатоквартирних будинках раз на 6 місяців (до початку та після опалювального сезону) перевіряють, чи герметично з’єднані газопроводи та газове обладнання. У приватних будинках та квартирах – 1 раз на рік.

Раз на рік моніторять працездатність запірних пристроїв і чистять їх від залишків корозії й мастила. Також здійснюють ТО газового обладнання. Одночасно з цим перевіряють, чи є тяга в димових та вентиляційних каналах.

Раз на 3 роки (міжопалювальний період) у багатоповерхівках випробовують на щільність ділянки газопроводів. У приватному житлі це роблять при протяжності внутрішнього газопроводу понад 5 м.

Не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору