Івано-Франківськ До сайту

Сьогодні починається Різдвяний піст – що треба знати прикарпатцям

Сьогодні, 15 листопада, починається Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів до 24 грудня включно. Про що слід пам’ятати прикарпатцям?

Повідомляє Інформатор.

Цього року Україна вперше святкувати Різдво 25 грудня – за новоюліанським календарем. У ПЦУ нагадують, що піст – це період духовного очищення:

“Обмеження в їжі без щирої молитви та покаяння не принесуть бажаної духовної користі. Тож проведімо цей час у молитвах і покаянні, здійснюючи справи милосердя, аби зустріти Різдво Господа нашого Ісуса Христа оновленими та вдосконаленими, зберегти свої духовні здобутки та надбання і після нього, примножити їх та надихати своїм прикладом інших”. 

В УГКЦ нагадали правила Різдвяного посту. Так, віряни в усі середи й п’ятниці мають утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв. В інші дні дозволені всі види їжі. Також у ці дні слід утриматися від гучних забава, весіль, танців та інших розваг.

Від посту звільняються діти до 14 років та старші 60 років, важкохворі, вагітні, мами, які годують грудьми; ті, що важко працюють; убогі, що живуть із милостині.

“Піст охоплює всю людину: тіло — через стриманість у їжі та питті, душу — через стриманість від пристрастей. Піст нерозривно повʼязаний із милостинею: “У день, коли постиш, споживай лише хліб та воду. А те, що ти звичайно споживав би, маєш віддати вдові, сироті чи потребуючому. Таким чином ти мусиш самому собі в чомусь відмовити, щоби з твоєї відмови хтось інший отримав користь, щоб наситився й помолився за тебе Господеві”, – пишуть на сайті УГКЦ.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87