Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Премʼєра драми 18+”Мертві без поховання”: драмтеатр презентує третю прем’єру 85-го театрального сезону

Премʼєра драми 18+"Мертві без поховання": драмтеатр розпочинає 85-тий театральний сезон

19 листопада на головній сцені драматичного театру, франківці зможуть побачити виставу 18+ за п’єсою Жана-Поля Сартра “Мертві без поховання” у постановці режисера з Вільнюса Йокубаса Бразіса.

Розповідає Інформатор

«Мертві без поховання» – драма за мотивами пʼєси про Другу світову війну класика французької літератури Сартра. Твір порушує питання правди та брехні, спонукає глядачів задуматися про те, як віра та відданість своєму покликанню можуть змінити їхній погляд на життя та моральність.

Постановка за мотивами пʼєси Сартра – це перша робота литовського режисера Йокубаса Бразіса в Україні. Він є учнем найвідоміших представників литовського театру Еймунтаса Някрошюса та Оскараса Коршуноваса – майстрів інтерпретацій, філософського й метафоричного вислову.

“В цьому театрі, з цими акторами, в цьому середовищі я намагаюся віддавати всю душу. Ця вистава стає як власний аналіз, вона про пошук себе. В цьому перформансі покажуть людей, які чекають на смертну кару, про боротьбу всередині себе та надію”, – розповів Йокубас Бразіс.

Для Франківського драмтеатру – це надзвичайний досвід співпраці, що дозволяє розкрити нові образи акторів та нова сторінка в театральному житті загалом.

“Співпраця з режисером із Литви Йокубасом Бразісом – нова сторінка знайомства з європейським театром і класичною драматургією. Сартр писав про Другу світову війну, про колаборантів, про думки в очікуванні смерті. Литовська постановча група приїхала у країну, де війна, і всі вони на чолі з режисером переживають цю дуже складну реальність. Ми усі чекаємо премʼєри, природньо, маємо хвилювання. Та я переконаний, що литовський театр – один з когорти найцікавіших в Європі. Цей театр завжди говорив про соціальні хвороби, політичні проблеми, мав схильність до мінімалізму і відсутності «спецефектів», акцентував на внутрішньому світі актора, робив ставку на вдумливу працю з ідеями автора. Кажу це з власного досвіду, бо відвідував театральні фестивалі – так звані литовські шоу-кейси у цій країні, і дуже хотів, щоб наші актори попрацювали з литовськими режисерами. Така співпраця лише збагачує нас усіх”, – зазначив генеральний директор – художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

Дія п’єси розгортається під час Другої світової війни і розповідає про французький рух опору. Після невдалої операції французькі колабораціоністи захопили в полон французьких партизанів, які чекають свого суду. В інтерпретації вистави дія відбувається в театрі, де актори, які тривалий час репетирували одну і ту ж виставу, втрачають відчуття реальності. Вони занурюються в обставини, продиктовані п’єсою, і шукають театральний спосіб відкупити своїх героїв. Ця вистава, яка черпає натхнення з твору Жана-Поля Сартра «Мертві без поховання», окреслює тонку межу між реальністю та вигадкою, заглиблюючись у глибокі філософські роздуми про життя, смерть, віру та пошук сенсу. Її основна тема — віра та її потенціал змінити наше сприйняття існування.

Майстерна гра акторів за постановою режисера дозволить пережити емоції виконавців, які чекають свого вердикту. Вони чекають важливої сцени. Вони чекають фіналу. Вони чекають потопу.

Прем’єрний показ відбудеться 19 листопада о 18:00.

Читайте також: Що цікавого відбудеться у Франківську 13 – 19 листопада | афіша

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Артем Барабаш

Нагору