Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

ТрО чи благоустрій: скільки грошей витратила влада Івано-Франківська на військових

ТрО чи благоустрій: скільки грошей витратила влада Івано-Франківська на військових

Минулого тижня, у міст забрали “військове” ПДФО, відповідний закон підписав Володимир Зеленський. Таке рішення знайшло підтримку не в усіх. Щоб більш детально дізнатися, скільки саме грошей виділялося на підтримку обласних бригад ТрО, Forbes проаналізував суми у співвідношенні з витратами на благоустрій самих обласних центрів.

Пише Інформатор, з посиланням на Forbes

Для аналізу, було взято видатки за статтями «Заходи та роботи з територіальної оборони» та «Інші заходи громадського порядку та безпеки».

Видатки, такі як, заходи з мобілізаційної підготовки населення, соціальне забезпечення та лікування ветеранів, відновлення від наслідків агресії, будівництво укриттів, фінансування муніципальних формувань з охорони порядку тощо, були не враховані, адже вони не мають безпосереднього впливу на бригади ТрО, які перебувають на фронті.

Завдяки аналізу, вдалося встановити, скільки саме витрачають обласні центри на сили оборони та благоустрій.

На підтримку бригад ТрО, за дев’ять місяців 2023-го року з бюджету Івано-Франківська було виділено 38 млн гривень, а на благоустрій 561 млн гривень. Загальні надходження з “військового” ПДФО до бюджету міста склало 600 млн гривень.

Ці показники, показують що на підтримку сил ТрО з бюджету Івано-Франківська виділили трохи більше ніж 6%.

Дослідивши таблицю, ми бачимо, що лише Житомир віддає перевагу обороні, а не благоустрою: 547 млн грн та 246 млн грн відповідно. Це становить 8,7% та 3,9% від видатків бюджету. Ще одне місто, Луцьк, фінансує оборону та благоустрій паритетно: 156 млн грн та 152 млн грн відповідно. Решта обласних центрів витрачають на благоустрій набагато більше.

Місцеві бюджети можуть лише опосередковано підтримувати ЗСУ – через військові облігації або організацію волонтерської допомоги. Але є виняток: фінансувати «власні» бригади ТрО вони можуть безпосередньо, тим самим істотно впливаючи на боєздатність цих військ.

Адже у кожній області було створено одну або декілька бригад тероборони, в червні минулого року їх почали використовувати, як повноцінні військові бригади, які воюють на різних ділянках фронту.

На 1 жовтня 2023 року виявилося, що сумарні витрати на потреби сил оборони склали 3,8 млрд грн, а на благоустрій витратили 12,8 млрд грн. При цьому бюджети 21 міста мають планові доходи від «військового» ПДФО більш як у 26 млрд грн.

Статистика невтішна, адже це показує, як влада міст розподіляє кошти під час повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Місто виділило 9 мільйонів гривень на закупівлю FPV-дронів

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

 

 

 

 

Нагору