Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як на Прикарпатті підтримують сім’ї в складних життєвих обставинах

Як на Прикарпатті підтримують сім'ї в складних життєвих обставинах

Сьогодні, 20 листопада, з нагоди Всесвітнього дня дитини відбулась пресконференція щодо покращення підтримки сімей у складних життєвих обставинах та розвитком альтернативних форм виховання дітей у родинах замість інтернатних закладів. Про що на ній обговорили?

Розповідає Інформатор.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, Івано-Франківська громада з громадським сектором та громадськими організаціями докладає максимум зусиль, щоб дітки мали сім’ї. Так, станом на сьогодні 91% дітей сиріт громади “охоплені сімейними формами”.

“Основне завдання громади, щоб 100% дітки були в сімейній формі. Відповідно, щоб були створені прийомні сім’ї, державні будинки сімейного типу також інші форми усиновлення, які сьогодні існують у нашій державі”, – зазначив Руслан Марцінків.

Всі реформи відбуваються у межах проєкту  “Право на сім’ю”, який реалізовується в 5 країнах, Україна – одна з них. Головним завданням цього проєкту є реформа деінституціалізації, що націлена на втілення прав та інтересів дітей, які тут проживають.

“Ми всі прагнемо до Європейської спільноти, сім’ї. Передусім ми тут в Україні повинні забезпечити право дітей на сім’ю для того, щоб не залежно від того, як реалізовуються політичні процеси. Ми маємо робити все, щоб наші діти могли впевнено почувати себе на своїй землі захищеними”, – розповідає Антоніна Загроцька, національна менеджерка проєкту “Право на сім’ю”.

Впродовж трьох днів представники проєкту проводили в Івано-Франківській області день відкритих сердець соціальних служб. Сьогодні вже фінальний захід в Івано-Франківську. Перед тим такі дні проводили в Городенці, Коломиї. Ці громади засвідчили свою готовність показати, що в них вже відбулась адміністративна реформа втілення програм, заходів з розвитку сімейних форм виховання та їх втілення сьогодні.

В Івано-Франківську до кінця цього року відкриють додаткове приміщення центру, який буде допомагати робити соціальні послуги більш доступними для того, щоб коли люди прийдуть вони могли отримати відповідну допомогу.

У Франківську в травні 2022 року було відкрито “Центр укріплення сім’ї СОС Дитячі Містечка. Івано-Франківськ”. Відтоді цей центр комплексно підтримує прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та надають соціальний супровід сімей. Зокрема:

  • початкова оцінка потреб родини, яка звернулась по допомогу;
  • комплексна оцінка на кожну дитину з подальшим планом індивідуального розвитку.

Впродовж 18 місяців організація “Дитячі містечка” підтримала і задовільнила, починаючи з базових потреб родини з виходом на новий рівень у наданні послуг.

В цьому центрі родини можуть безкоштовно отримати такі послуги:

  • інформування щодо подальших дій;
  • консультації психологів щодо кризових ситуацій;
  • соціальна адаптація та інтеграція;
  • соціально-психологічна реабілітація.

” В нашій громаді вже давно є центр соціально-психологічної реабілітації “Дивосвіт” в якому можуть перебувати молодь, діти з інвалідністю, з якими впродовж дня працюватимуть фахівці центру. Завдяки чому батьки зможуть працювати в день, а на вечір дітки повернуться в сім’ю”, – сказав директор департаменту соціальної політики Василь Семанюк.

Також у Франківську з 2020 року функціонує “Центр соціальної служби сім’ї та молоді”.  За останні 18 місяців в Івано-Франківській ТГ є новостворена прийомна сім’я, вперше створений дитячий будинок сімейного типу. Також відкритий центр підтримки дітей, сімей з двома відділеннями. Одне відділення є матері й дитини, де наразі влаштований батько з трьома дітьми.

Також на Городенці буде зроблено новий напрямок роботи з дітьми. Це центр підтримки сім’ї і дітей. Цей центр буде працювати зі сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, так і з сім’ями, які вже прийняли до себе дитину.

Читайте також: На Франківщині є потреба в донорах крові

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору