Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мандрівний фестиваль документального кіно “Docudays UA” – що покажуть прикарпатцям

Мандрівний фестиваль документального кіно "Docudays UA" - що покажуть прикарпатцям

Цьогоріч на Івано-Франківщині з 29 листопада по 23 грудня пройде мандрівний  фестиваль документального кіно про права людини “D0cudays UA”. Він складатиметься з серії документальних стрічок про Україну та світ. 

Розповідає Інформатор 

Старт фестивалю розпочнеться показом стрічки “Нескорений Херсон”. Це буде спецпоказ. На її презентацію до Івано-Франківська приїдуть герої стрічки, вони з початком повномасштабного вторгнення залишились в Херсоні. Цей фільм про їхні переживання, про те, як вони зустрічали українських військових.

Крім показу стрічок, планується правозахисна програма, яка включає в себе подію-зустріч в Івано-Франківську. Приїде Павло Клімкін. Це буде розмова про те, як відбудовуватиметься Україна через 5-10 років після перемоги.

Цьогоріч відібрали 11 фільмів, які будуть показувати в різних містах і селах Івано-Франківської області. Планується охоплення практично всієї частини області.

“Фільми будуть, як з України, так і з закордону. Закордонні фільми, які транслюватимуться, стосуються безпосередньо України, та те що відбувається зараз. Для нас це важлива подія, бо це ювілейний фестиваль”, – розповідає Тетяна Пігурська.

Регіональними партнерами фестивалю є Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” і громадська організація “СТАН”.

Головна тема ювілейного фестивалю “D0cudays UA” – це образ майбутнього України. Після і під час перегляду фільмів будуть говорити про те, якою ми бачимо Україну після війни.

“Багато людей втратило все, тому ми маємо говорити про те, як Україна має змінитися. Ми маємо подумати, як мають змінитися наші міста. Як зробити їх зручнішими, які виклики нам треба побороти у найближчі роки”, – додає Андрій Волик співкоординатор фестивалю.

Також у Франківську запланований захід з військовими, які проходять лікування в обласній лікарні. Будуть запрошені арттерапевти. За допомогою психологічної практики є можливість дати військовим відчути себе потрібним в цивільному житті.

“Це така з одного боку подяка їм за їхній подвиг. Хочемо залучити їх до обговорення, бо вони є головними зараз. Ці зміни саме для них”, – резюмував координатор.

Також в межах фестивалю 2 грудня в Івано-Франківськ приїде польський режисер, який знімав стрічку в Україні. Він знімав населені пункти на лінії зіткнення, які найбільше постраждали від російського вторгнення.

Читайте також: Лишилися тільки ноги. На Прикарпатті знесли пам’ятник радянському окупанту

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору