Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як на палаці Потоцьких у Франківську хустини зав’язували

Як на палаці Потоцьких у Франківську хустини зав'язували

Сьогодні, 24 листопада, в Івано-Франківську на території палацу Потоцьких відбувся флешмоб “Зав’яжись на Катерини”. 

Повідомляє Інформатор.

Відвідувачі послухали лекції, як завʼязувати хустки, від солістки Національного академічного Гуцульського ансамблю пісні і танцю “Гуцулія” Людмили Кіндрат та громадської діячки Ольги Тут. Відкрили захід ансамбль «ЯМаріуполь», який заспівав кілька пісень, та вихованці центру професійно-технічної освіти. Вони влаштували показ одягу власного дизайну. Також стилістка Людмила Савляк розповіла про стилізацію українського етностилю.

Людмили Кіндрат прийшла на флешмоб у народному гуцульському вбранні. На голові – по-гуцульськи зав’язані дві хустки. Жінка колекціонує хустини, їх у неї 30 – різних кольорів, візерунків.

“Колись хустина визначала соціальний статус жінки. Чим вища була хустка у гуцулів, тим заможніша була гуцулка. На заході України за часі панування Польщі середньостатистичному українцю потрібно було 10 днів ходити на роботу, аби заробити дружині на одну хустку”, – каже пані Людмила.

А ця хустка у колекції найдавніша – її передають жінкам у родині з покоління в покоління.

Дівчата, молодиці, які ще не народжували, одружені жінки та бабусі носили хустки по-різному. Є сотні способів, як пов’язати хустку – чалмою, квіткою, по-гуцульськи, з гушками тощо.

Так носили хустки дівчата:

Зовсім по іншому зав’язувалися жінки:

Читайте також: Як колись на Катерини ворожили

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, InstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору