Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як смачно готувати в піст: 3 пісні страви та їх ціна у Франківську

Часто, ми не можемо підібрати ідеальний раціон пісних страв, особливо це відчувається на другий тиждень посту, коли повсякденні харчі, вже не грають смаковими фарбами, а організм просить нових та смачних страв. Тому ми підготували три пісних страви, які підійдуть для споживання не тільки в піст, але й в повсякденному житті. 

Пише Інформатор.

Для вас, ми підготували не тільки всім відомі страви, але і  новенькі, які вас точно здивують.

Найвідомішою стравою в Українській кухні, є безперечно Борщ, всі знають, що найсмачніший його варіація з м’ясом. Але насправді, це не так. Смачненький борщик можна приготувати на бульйоні з буряка. Знаю, ви здивовані, але це дійсно смачно та по-новому. Звичайний Український борщ, заграє новою смаковою гамою.

Для приготування Пісного Борщу Полісся вам знадобиться:

Для приготування бульйон на буряці. Насамперед потрібно почистити буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Далі додаємо у відвар ½ цибулини і продовжуйте готувати далі.

Далі потрібно взяти 3-4 картоплини, нарізати дрібними кубиками і додати до бурякового бульйону.

Частину моркви нарізаємо соломкою та додайте в каструлю до бульйону. Перемішуємо та продовжуємо варити.

Для приготування засмажки, знадобиться  ½ солодкого перцю і друга половинка цибулини, яку потрібно нарізати кубиками і підсмажити на пательні з 1 ст. л. соняшникової олії протягом 3-5 хвилин. До суміші овочів потрібно додати 2 ст. л. томатної пасти і тушкувати ще 2-3 хвилини.

Наступним кроком у приготуванні борщу, буде потрібно дістати з бульйону буряк, дати йому трохи охолонути і далі нарізаємо довільними шматочками. Нарізаний буряк повертаємо у бульйон і туди ж додаємо засмажку.

Якщо всі овочі готові, то додаємо в борщ 200 г квашеної капусти з розсолом. Варимо 3 хвилини і куштуємо. Тепер прийшов час довести смак сіллю, перцем і медом – усі інгредієнти до вашого смаку.

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся та наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів на 15-20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим.

Щоб приготувати смачний, пісний борщ, вам знадобиться понад годину часу та 90,32 гривні.

На продукти ми витратили:

  • Буряк – 3, 60 грн;
  • Цибуля – 2, 10 грн;
  • Картопля  – 10,72 грн;
  • Солодкий перець – 18,30 грн;
  • Морква – 2,40 грн;
  • Томатна паста – 39,20 грн;
  • Мед у стіках  – 14 грн.

Другою стравою у нашому топі, є: салат з гречкою та солоними огірками. 

Погодьтеся, гречка та солоні огірки часто є на вашому столі, але от в одну страву ви їх навряд поєднували. Виходить дуже смачно: трохи тверді всередині гречані крупинки, хрумкий та соковитий огірок, пікантний чилі та надзвичайно ароматний зелений соус з листя петрушки й соняшникової олії. Можна їсти його як теплим, так і холодним, як вам заманеться. Ідеально підходить на кожен день!

Для приготування салату з гречки та огірків, вам знадобиться:

Першим кроком у приготуванні стане те, що вам потрібно вичавити сік з буряка за допомогою соковитискача, або натерти буряк на дрібній тертці та віджати сік через сито, для приготування страви знадобиться 200 мл.

Гречку 250 г, потрібно добре промити та залити буряковим соком, залишти за кімнатної температури на 4-6 годин, щоб гречка розбухла.

Готову гречку потрібно перекласти в салатник та додати 100 г солоних огірків, порізаних великими кубиками.

Перець чилі, ріжемо тоненькими кружальцями, для страви потрібно 10 г. Слідкуйте, щоб у перці не залишилось насінин. Додайте до салату чилі та 1 ст. л. насіння гарбуза.

Щоб приготувати соус, потрібно перебити в блендері 20 г листя петрушки з сіллю і 2 ст. л. нерафінованої соняшникової олії до однорідної консистенції. Далі сервіруємо соусом та насолоджуємося.

  • Гречка – 10, 50 грн;
  • Буряк – 3,60 грн;
  • Солоні огірки – 91,60 грн;
  • перець чілі – 4,80 грн;
  • насіння гарбуза – 22,79 грн;
  • петрушка – 18 грн.

Загальна сума склала – 151, 29 грн. Найдорожчими в продуктовому наборі є огірки, тому якщо ви робили консервацію на зиму, вам вдасться добряче зекономити.

Третьою та фінальною стравою нашого топу, є смачна картопля з грибами

Картопля є універсальною стравою, яка є однією із центральних страв на нашому столі. Звісно – ця страва не є унікальним рецептом високої кухні, але вона смачна та швидка в приготуванні. Адже складається з звичайних інгредієнтів, які ми використовуємо в повсякденному житті.

Для приготування картоплі з грибами, вам знадобиться:

Розігрійте духовку до 180 градусів. Одну цибулину і один зубчик часнику очистіть і поріжте невеликими шматочками. У цьому рецепті розмір порізаної цибулі немає великого значення, тому можете порізати, як вам зручно.

На оливковій олії  обсмажте часник та цибулю до прозорості. Викладіть до пательні печериці (150 г), попередньо порізавши їх ножем або просто порвавши руками. Обсмажуйте на середньому вогні, поки вони повністю не приготуються. Гриби повинні стати м’якими. Після приготування грибну піджарку відставте в бік.

Далі приступаємо до картоплі її добре промиваємо. Очищати її не потрібно. Розріжте її вздовж на дві частини, після чого кожну половинку наріжте поперек на тонкі часточки, завтовшки близько 2-3 мм. Притримуйте половинки картоплі по краях, щоб вона не розпалася.

Акуратно викладіть картоплю до форми для запікання або на деко, застелене пергаментом, так щоб порізані половинки не розпалися. Посоліть картоплю до смаку.

Рівномірно полийте картоплю оливковою олією.

З гілочок розмарину обірвіть листя і посипте на картоплю – це додасть їй неповторного аромату. Запікайте картоплю в розігрітій духовці протягом 35-40 хвилин. Готовність картоплі можна перевірити ножем – вона має стати м’якою.

Дістаньте картоплю з духовки і посипте зверху смаженими грибами. Подавайте на стіл в гарячому вигляді.

На продукти ми витратили:

  • Картопля – 16, 10 грн;
  • Оливкова олія – 60 грн;
  • Печериці – 21, 30 грн;
  • Цибуля – 2,20 грн;
  • Часник – 1,20 грн;
  • Розмарин – 22 грн.

На приготування смачної картопельки, ми витратили –  122, 80 грн.

Загалом для приготування трьох пісних страв, а це чотири порції борщу, дві порції салату та чотири порції запеченої картопельки, ми витратили 364, 41 гривню. 

Рецепти взяті з сайту Клопотенко.

Читайте також: Ціни зросли. Яка вартість овочів в Івано-Франківську?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Артем Барабаш

Нагору