Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Новий початок для молоді. Історія створення молодіжного центру “Paragraph”

Новий початок для молоді. Історія створення молодіжного центру "Paragraph"

В Івано-Франківську вже понад 6 років  функціонує молодіжний центр “Paragraph”, який сьогодні є основним осередком творчого розвитку для молоді міста. Як виникла ідея створення центру та як він працює зараз? 

Дізнавався Інформатор.

Ідея створення ГО “Молодіжний центр Paragraph” виникла в 2017 році завдяки студентам ПНУ ім. Василя Стефаника Андрію Шпаку та Віктору Лесику. Вони захотіли місце, куди молодь зможе приходити, розвиватись, відпочивати. Так спочатку створився “Studens Space Параграф”, а вже в 2018 році центр перейменували на “Youht Centr”, тобто “молодіжний центр”, і переїхали в інше приміщення.

Чому саме “Параграф”? 

“Параграф – це як новий абзац, новий початок чогось. Це новий початок для молоді, місце, де вона зможе здійснювати свої мрії, знаходити нові можливості для власного розвитку та розвитку країни і суспільства”, – розповів керівник громадської організації “Молодіжний центр Параграф” Віталій Вітовський.

В складі команди центру працює 6 осіб та близько 30 волонтерів. Заробітну плату мають тільки 3 членів команди.

У складі центру є психолог від “СпівДії” та освітня консультантка, яка працює по грантах від НУМО (Національне українське молодіжне об’єднання, яке займається підтримкою молодіжних організацій).

На початку діяльності центру допомагав сенат ПНУ. Завдяки сенату центр зміг зібрати певну аудиторію. Команда центру ходила на пари та запрошували студентів відвідати події центру.

“Такої команди, як зараз, на початку не було. Тому що студенти з острахом ставились до цього всього. Тим паче, це було більше націлено на студентів Прикарпатського університету. Згодом стали приходити студенти з інших вишів міста, і навіть почали долучатись до команди волонтерів”, – додав Віталій.

Першим заходом центру був “Літературний вечір”. Його відвідали небагато осіб, але потім з кожним разом охочих ставало більше.

Кризовий момент центр переживав під час пандемії коронавірусу, оскільки всі заходи відбувались в режимі офлайн, і тоді ніхто не був готовий до проведення їх онлайн. На початку ковіду центр зачинився. Тоді “Параграф” майже не функціонував, не відбувались жодні події, через що значна частина команди покинула центр.

“Думали, а що ж буде далі з центром, що робити, адже більше не буде того, що відбувалось до ковіду. Була ймовірність того, що “Параграф” міг перестати існувати”, – поділився з нами керівник організації.

Через декілька місяців пандемії команда почала впроваджувати онлайн заходи. Це були кіновечори в зумі, тренінги. Коли карантинні обмеження почали спадати, у центрі почали відновлюватись офлайн заходи з дотриманням всіх карантинних вимог, коли область опинялась в червоній зоні, заходи переносили в онлайн формат.

“В кінці 2021 року на початку 22 наш онлайн формат почав набирати обертів. Популярними стали марафони поезій, літературні події, події по фотографії”, – додав хлопець.

На початку повномасштабного вторгнення “Параграф” припинив свою діяльність як молодіжний центр, більше функціонував як волонтерський штаб по наданню всіх видів підтримки ВПО та всім тим, кому потрібна була будь-яка підтримка. Тоді в центрі збирались всі волонтери, які координували доставки гуманітарної допомоги в Харків, Дніпро та інші прифронтові місця.

“Це було дуже складно, оскільки ми під час повітряних тривог залишались в центрі, бо це наше місце роботи. Місце, де ми працювали для допомоги постраждалим від війни. Ми не могли його покинути, бо знали, що є ті, кому потрібна буде допомога”, – згадує керівник.

В приміщенні центру облаштували кухню в підвалі, де був доступ до води і харчів, де кожен, хто приходив, міг ними скористатись. В перші дні війни значна частина команди виїхала за кордон, але не перестала допомагати.

“Всі працювали і перебували у центрі майже 24/7.  Бувало так, що працювали й в комендантську годину, бо ми залишалися для пакування гуманітарних наборів. Це був великий обсяг роботи. Працювали в шаленому ритмі. Хоч це було все хаотично, але всі працювали налагоджено”, – резюмував Віталій Вітковський.

Коли команда центру трохи звикла до цього темпу, почали час від часу відбуватися якісь події, зокрема, надання психологічної підтримки, консультації. Потім завдяки “СпівДії” у центрі з’явився штатний психолог, який зараз надає 5 безкоштовних консультацій для всіх мешканців Франківська та ВПО. Психолог сертифікований має всі необхідні документи.

Станом на сьогодні у центрі діє психологічний кіноклуб, де висвітлюються різноманітні актуальні теми в умовах війни. Центр функціонує завдяки грантовим програмам.

Зараз масштабним заходом від молодіжного центру є благодійний аукціон. Це збір коштів на FVP-дрони для 54 ОМБР та місцевого підрозділу НГУ, який готується до виїзду на позиції. Ціна одного такого дрона 20 тисяч гривень. Зараз зібрано 60 тисяч гривень з 200 тисяч.

До цього благодійному аукціону можуть долучитися всіх охочі. Потрібно виставити свій лот у таких категоріях:

  • послуги – майстер-класи, навчання, створення чогось унікального;
  • речі – будь-які предмети, що будуть цікавими;
  • люди – особисті зустрічі з людьми, які можуть поділитися власним досвідом чи розповісти про актуальні навички чи вміння.

Виставити лот можна за цим посиланням. Також можна підтримати збір шляхом фондування на банку, або задонатити на номер картки банки: 5375 4112 1033 9250.

Кількість лотів необмежена, зараз на лот виставлено тубус, стартова ціна 800 грн. Ще одним цікавим лотом буде “Тризуб з патронів”, стартова ціна 2000 грн.

Зараз на благодійний аукціон зареєструвалось понад 300 осіб, але можна ще доєднатись під час самого аукціону. Це вже четвертий благодійний аукціон від “Параграфу”.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору