Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Україні можуть надсилати повістки на електронну пошту – що про це відомо

В Україні можуть надсилати повістки на електронну пошту - що про це відомо

У Верховній Раді готують законопроєкт, де прописують вручення повістки через електронну пошту та рекомендованим листом. 

Повідомляє Інформатор з посиланням на коментар представника президента у Раді, член комітету з питань нацбезпеки та оборони Федіра Веніславського.

З його слів, на поштову скриньку буде приходити повідомлення про надходження рекомендованого листа. А далі лист з повісткою людині видають особисто в руки представники поштових служб.

В Україні вже фактично діє електронний кабінет військовозобов’язаних та призовників, там будуть усі ідентифікаційні дані.

“Ми прописуємо, що повістки можуть вручатися не лише представниками ТЦК, але і через органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади – щоб уточнити повноваження всіх органів публічної влади у питаннях мобілізації. Тому що зараз у чинному законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію вже передбачено, що ці органи беруть участь у мобілізаційних заходах, але на практиці вони дуже часто уникають цих своїх обов’язків. Крім того, ми передбачаємо, що і військові адміністрації долучаються до цих заходів”, – додав Федір Веніславський.

Також він вказав, що законопроєкт ще напрацьовується і не є зареєстрований. Однак є всі шанси зареєструвати цей документ у фінальному вигляді до кінця цього тижня.

У законопроєкті уточнять підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Йде мова про таке:

Ті, хто є військовозобов’язаним (особи віком від 18 до 60 років), повинні постійно мати при собі також документ про перебування на військовому обліку і пред’являти ці документи для представників ТЦК.

Якщо на утриманні військовозобов’язаного є недієздатна або неповнолітня дитина; чоловік / дружина першої або другої групи інвалідності; інші недієздатні члени сім’ї (батько / мати – першого ступеня спорідненості) – він має право на відстрочку лише у випадку, якщо за цими особами більш нема кому з точки зору закону доглядати.

Повістки можуть вручати не лише представники ТЦК, а й через органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади. Право на відстрочку від призову матимуть лише ті особи, які здобувають наступний рівень освіти, наприклад, якщо після магістерського ступеня людина йде на аспірантуру. Тобто для осіб, які після однієї вищої освіти, здобувають другу вищу освіту – того ж рівня або нижчого рівня – відстрочки не отримають.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору