Інформатор Івано-Франківськ

АФІША

Дивовижні квіти. У Франківську відкрили виставу килимів Катерини Коліди

Дивовижні квіти. У Франківську відкрили виставу килимів Катерини Коліди

Сьогодні, 14 грудня, в Івано-Франківську у Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку килимів Катерини Коліди. 

Повідомляє Інформатор.

Килими Катерини Коліди вишиті дивовижними квітами. Загалом у родинній колекції 19 килимів – у музеї представлена тільки частина. Найбільший має розмір 4 на 1,6 м.

“Моя бабуся родом із Сокальщини. У нашому селі вишивають переважно хрестиком, але моя бабуся удосконалила техніку вишивання гладдю. Досвідчені майстрині знають, що вона складніша. У час союзу нитки були дефіцитом, але бабуся купувала і розпускала светри, шалики і вишивали цими нитками. Також бабуся вишивала камізельки, кожна дівчина нашої родини має таку, а ще сорочки”, – розповіла онука Катерини Коліди Оксана Гнатків.

Раніше весілля робили у палатках, тож килими односельчани зичили у пані Катерини для декору, і сірі палатки перетворювалися на барвисті зали.

Раніше роботи Катерини Коліди експонувалися в музеї декоративного мистецтва в Лаврі.

Катерина Коліда народилася 22 квітня 1922 року в селі Волсвин, Львівщина. Закінчила лише три класи початкової польської школи. Після смерті батька була змушена залишити навчання та допомагати мамі по господарству. Вийшла заміж за односельчанина Микиту Коліду, в них народилося троє доньок.

Усе життя пані Катерина працювала в колгоспі, однак знаходила час для творчості. Художньої освіти не мала. Майстриня придумала такий спосіб вишивання, де всі нитки знаходились на лицевому боці, ззаду були лише вузлики. Це допомогло економити нитки вдвічі. Відійшла у вічність Катерина Коліда у 2001 році, у віці 79 років.

До теми: Як виглядали галичани сто років тому | виставка фото Юліана Дороша у Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору