Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську Іван Монолатій презентував дві книги про історію Коломиї

Учора, 15 грудня, у Франківську відбулася презентація двох книг про історію Коломиї Івана Монолатія – “Винайдення Коломиї” та “Творення Коломиї”.

Повідомляє Інформатор.

Презентація відбулася у книгарні “Є”. Модерувала зустріч історикиня за фахом, музейниця та пластунка Віта Дідик. Книги побачили світ у видавництві “Дискурсус”.

У виданні “Творення Коломиї” автор проаналізував найголовніші державотворчі процеси у Коломиї в період становлення та існування західноукраїнської державності 1918–1919 рр. У цей час Коломия була одним із найважливіших економічних і політичних центрів на Галичині. Місто відіграло вагому роль у розбудові політичних інститутів новоствореної держави. У той час активно розвивалися місцеве самоврядування, громадські інституції, волонтерський рух, театр, освітні заклади.

“Винайдення Коломиї” – книга присвячена історії Коломиї з найдавніших часів до середини ХІХ ст. Тут обґрунтовані найважливіші події в міській історії. Зокрема, йдеться про літописну згадка, соціально-економічні та національно-культурні процеси, місце Коломиї у системі міжнародних відносин, викладена історія християнських церков та їх парафіян, традиції міського врядування на магдебурзькому праві, зародження української видавничої справи, відкриття гімназії та багато іншого. Розвиток Коломиї вивчається від князівської епохи до середини ХІХ ст., “Весни народів”, яка кардинально змінила те культурне обличчя міста.

“Коломия виникла не як центр видобутку солі. На території сучасного міста немає таких речей або вони невідомі були першим дослідникам. Це був центр складування солі. Етимологія назви дуже складна, як на мене, більшою мірою прив’язана до слов’янської мови. Коломия могла б фігурувати ще в пізньоримські часи. Є книжка про Українські Карпати в пізньоримський час Ляни Вакуленко. До 1848 року у нас повна невідомість про історію Коломиї”, – розповів Іван Монолатій.

Іван Монолатій – історик, краєзнавець, професор Факультету історії політології і міжнародних відносин; доктор політичних наук, кандидат історичних наук, професор. Народився у Коломиї. Автор книг та праць “Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина”, “Торговиця совістей: образки”, “П’ять зшитків Євгенових. Молоде життя Євгена Побігущого-Рена”, “Етнопериферійність. Участь суб’єктів західноукраїнської етнополітичної сфери в міжетнічній взаємодії, міждержавних конфліктах і культурі пам’яти” та інших.

До слова, Іван Монолатій планує видати третю книгу про Коломию.

Читайте також: Перших 270 років. Презентували книгу про життєпис Франківська

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору