Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Солом’яне Різдво: на Прикарпатті відкрилася унікальна виставка робіт з соломи та сіна

Солом'яне Різдво: на Прикарпатті відкрилася унікальна виставка робіт з соломи та сіна

Сьогодні, 19 грудня, в Івано-Франківську на території палацу Потоцьких презентували виставку “Солом’яне Різдво”. Тут представлені унікальні роботи з соломи та сіна Жанни Боднаренко, директорки Надвірнянської художньої школи та її заступниці – Наталі Пак, а також помічника хориста церковного хору Миколи Зузанського. 

Розповідає Інформатор.

Презентована шопка є унікальною на Прикарпатті, адже вона єдина в такій величині. Найбільший елемент має розмір – 2,5 м. Вертеп експонувався в церквах, школах та за кордоном, а у Франківську виставляється вперше.

“Для виставки шукали людей, авторів. Першим моїм знайомством була пані Ольга, далі відбулося знайомство з Галиною Різничук, а потім – з Жанною Бондаренко, яка представила свою ідею. У колядках прославляється народження Ісуса, який народився у яслах на сіні. Так зародилася ідея вертепу. Загалом все розпочалося з маленьких фігур Марії та Ісуса, а вже з кожним роком кількість скульптур збільшувалася. Попри те, що матеріал надзвичайно крихкий та постійно потребує доопрацювання, він є ще і рідкісним, адже зірка має понад два метри, на виготовлення було витрачено не один день”, – розповідає організаторка Ольга Гузік.

На виставці представлені унікальний на Прикарпатті Різдвяний вертеп, який був створений з використання натуральних матеріалів, сіна, соломи, ниток.

Для виготовлення вертепу надвірнянські вчителі та митці витратили 400 кілограмів сіна, 20 кілограмів соломи, два 50-метрові мотки ниток.

“Методика виготовлення скульптур, є надзвичайно проста, оскільки сіно у використанні дуже гнучке. Було вирішено створити такий вертеп, скульптур з соломи, що буде приносити емоції радості. Радощі є символом усмішки та символом доброго, щасливого, сонячного життя. Приємно, що наші випускники, які вже працюють з підростаючим поколінням, створили такі фігури на дитячу тематику, адже вертеп показує народження дитини, народження спасителя світу”, – розповіла художниця Ольга Мельник.

Крім Різдвяного вертепу з соломи, на виставці представлені ікони з соломи авторки Галини Різничук. Вона розповідає, що надихнулася на роботу з соломою вже у зрілому віці від свого сина. Жінка не має художньої освіти, але завжди гарно малювала.

“Розпочала свій творчий шлях зі створення ікон, а вже потім перейшла на створення пейзажів та портретів людей, почала творчий шлях з 2010 року. На виставці експонується роботи на релігійну тематику, адже це є Різдвяна виставка. У своїх роботах я ставила собі за мету створити живі образи й передати емоції у лику Господньому й обличчі людському. Кожна робота є унікальною, адже на створення різних картин я витрачаю від декількох місяців до декількох років. На “Таємну вечерю” витратила понад два роки, я постійно щось допрацьовувала, щось змінювалося”, – розповідає Галина Різничук.

Виставка триватиме до кінця січня та буде доповнюватися новими експозиціями.

Читайте також: Хочете допомогти ЗСУ й зберегти природу? Візьміть ялинку в оренду на новорічні свята в Івано-Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору