Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Голубці стали елементом нематеріальної культурної спадщини України

Голубці стали елементом нематеріальної культурної спадщини України

Голубці з одещини внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Пише Інформатор, з посилання на Одеський обласний центр української культури.

Голубці – це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені на тереторії всієї області.

“Голубці для Одещини – це не лише «конверик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає”, – ідеться в дописі Одеського обласного центру української культури.

Фото: Одеський обласний центр української культури

В результаті дослідження вдалося дізнатись, що на півночі Одещини – на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й «крутили» голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей).

Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики (032.нкс). Так, коли на весіллі «старости» подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в селі Глибочок свої традиції приготування – господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування.

Фото: Одеський обласний центр української культури

На півдні Одеської області голубці мають назву “cармале” (з турецької “sarmale”, тобто “обмотувати”). Їх готують зі свіжого листя винограду з начинкою з рису та свиного фаршу.

В болгарському селі Городнє голубці мають назву “гушки”. Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру. Готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Фото: Одеський обласний центр української культури

Фото: Одеський обласний центр української культури

У дослідженні традицій при “Приготування української традиційної страви голубці. Культура приготування і споживання голубців” взяло участь сім громад Одещини.

Читайте також: Квашення капусти по-гуцульськи | рецепт

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору