Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Німецька гімназія, заснована Цьоклером: історія будинку на вулиці Лепкого

Німецька гімназія, заснована Цьоклером: історія будинку на вулиці Лепкого

У цьому будинку на Лепкого у  Франківську зараз розташований корпус ліцею. А що було колись?

Повідомляє Інформатор.

Будинок звели у 1905 році. А сталося це так. У перші роки ХХ ст. німецька євангелицька громада придбала земельну ділянку на початку колишньої вулиці Кілінського (зараз це вулиця Лепкого) і побудувала пʼятикласну школу для дітей німців і австрійців.

Будівля цегляна, зведена у стилі функціоналістичного модерну. Має три поверхи, вхід з двору. На третьому поверсі на фасаді видніється рік – 1905.

Школу спершу відвідували 220 учнів. У лютому 1919 року, коли Станиславів був столицею ЗУНР, була створена німецька приватна гімназія, яка розмістилась у цьому ж будинку. Про це пишуть історики Михайло Головатий і Любомир Грицевич. Заклади існували до 1939 року. Директором народної школи був Й. Мюллер, гімназії – Ф. Шмаленберг до 1932 року, потім – А. Рожек.

Засновник закладів був Теодор Цьоклер – єпископ, доктор теології, релігійний і громадський діяч, лідер німецької громади в місті. У 1891 році він приїхав до Галичини, аби поширити протестантизм серед місцевих німців. 1896 року заснував перший дитячий будинок, розрахований на 12 дітей-сиріт. Після проголошення ЗУНР Цьоклер підтримав право української нації на державне самовизначення. Українська влада старалася матеріально допомогти його закладам, у 1919 році дала дозвіл на відкриття першої у Станиславові німецької гімназії. Доброчинні заклади Цьоклера стали найбільшими у Східній Європі. Це були будинки: дияконський, для догляду за немовлятами, житло для школярів, притулок для калік і психічно хворих, сільськогосподарське підприємство, фабрику сільськогосподарського реманенту, учнівські майстерні.

У 1999 році на фасаді будинку встановлена меморіальна дошка Цьоклеру.

Зараз у будинку розміщений один з корпусів ліцею № 11.

Джерело: книга “Пам’ятки історії та культури Івано-Франківська. Книга ІІ”.

До теми:

Будинок адвоката Фішлера. Історія будівлі на Січових Стрільців

Як було сто років тому. Будинок на Січових Стрільців, 16

Як виглядав сто років тому будинок на Січових Стрільців, 15

Музична школа, хімчистка, поема Франка. Історія будинку на Січових Стрільців

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору