Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З колядою йшли від хати до хати. Традиції святкування Різдва на Гуцульщині

З колядою йшли від хати до хати. Традиції святкування Різдва на Гуцульщині

З давніх-давен Різдво для гуцулів вважається найвеличнішим святом у році. Воно дарувало надію, віру у краще та знаменувало початок нового. Про це та традиції святкування Різдва на Гуцульщині читайте у матеріалі. 

Повідомляє Інформатор.

Гуцули до Різдва готуються заздалегідь, зокрема, на приготування самих страв та проведення всіх обрядів потрібно понад два дні. Більшість гуцульських родин налічують від 3 і більше дітей, тому матерям треба добряче наготувати страв.

Найперше потрібно було спекти калачі – кожна ґаздиня мала це вміти. Для того, щоб калачі вийшли смачними, господині не можна було сваритись з кимось чи мати поганий настрій.

Та й взагалі під час приготування всіх 12 страв членам родини не можна було сваритись між собою. На саме Різдво гуцули під скатертину кладуть отаву (сіно), в лівому куті його має бути найбільше. Після чого стіл можна накривати скатертиною. Калачі та хліб треба покласти там, де найбільше сіна.

Потім другою на стіл кладеться кутя, а решта все в довільному порядку. Якщо в родині є парна кількість дітей, то дівчата мали залишатись з матір’ю вдома та допомагати з приготуваннями. Хлопці з батьком йшли поратись – годувати свійських тварин.

На Гуцульщині заведено, що за святу вечерю можна сідати тільки після того, як овечки та всі інші свійські тварини господарів  будуть нагодовані. На Різдво особливо важливо побільше дати їсти вівцям (найбільше зелене сінце), адже Ісус народився в овечих яслах. Вечеряти гуцули сиділи з першою зіркою на небі. Крім сіна, худобі треба було дати приминду  – це суха пшениця, крихти хліба та сіль. Все це перемішують та ділять на всю худобу.

Коляда 

Пастушки колядувати йшли після вечері, раніше це було 6 січня, цьогоріч – 24 грудня. Дівчата одягали хустки, хлопці корону (якщо йшли в королі), вишиту сорочку та бартку (топірець), хтось йшов в гуцульському одязі.

Прийнято було, щоб першим з колядою до хати заходив хлопець-чоловік. Якщо в сім’ї є хлопець, він перший вставав зі столу йшов на вулицю ставав під вікно і колядував. Так і починалось прославлення Христа.

Дорослі колядники (колядницькі партії) прославляти Христа починали на саме Різдво. Всі партії збирались біля церкви. Молились, цілували хрест та з колядою на вустах йшли від храму поміж хати. За кожною колядницькою партією була закріплена певна кількість хат. І колядники-посланці Божі (так на час коляди на Гуцульщині їх називали) не мали права оминути хоч одну хатину, якби високо, далеко вона не знаходилась.

 Колядували від Різдва до Йордана (від 7 січня до 19 січня) – цього року від 25 грудня до 6 січня.

У колядницькій партії могло бути 12 чоловіків (колядників) – так, як апостолів в Ісуса Христа.

Під час коляди колядникам не можна було пити горілку тільки вино, не можна сваритись з дружиною чи дівчиною, або з перехожими чи сусідами. Всі на Різдво мали жити в мирі та злагоді, пробачити всі образи та попросити вибачення один в одного та в Бога.

Інформатор бажає вам спокійних та мирних свят.

Христос Народився!

До теми: Топ відомих колядок у сучасному виконанні | відео

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору