Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Чи вдасться вижити в Івано-Франківську на середньомісячну зарплату: дослідження Інформатора

Повномасштабне вторгнення кардинально змінило життя українців, крім цього розпочалось стрімке зростання цін на товари та послуги. Почали дорожчати продукти харчування, пальне, ліки. Злетіла вартість оренди житла.

Інформатор вирішив порахувати, чи вистачить середньомісячної зарплати 17 500 гривень, щоб прожити місяць у Івано-Франківську.

Згідно даних Work.ua середня заробітна плата у місті склала 17 500 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 5110 вакансій, розміщених на сайті в Івано-Франківську за останні 3 місяці.

Для наших розрахунків ми склали перелік основних витрат – житло, комунальні послуги, громадський транспорт, покупки. Врахували приблизні ціни в нашому місті. Тож дивіться, що з цього вийшло!

Житло

Якщо ви не маєте власного житла і змушені його орендувати – вам доведеться витрачати значну частину заробітку на орендну плату. Якщо до початку російсько–української війни у Івано-Франківську можна було орендувати житло з хорошими умовами за відносно невелику суму, то тепер орендна плата злетіла в рази.

До повномасштабного вторгнення, недорогу однокімнатну квартиру можна було орендувати до 4 тис. гривень. Сьогодні, проаналізувавши сайт оголошень DOM.RIA, оренда однокімнатної квартири з меблями та необхідною побутовою технікою обійдеться щонайменше в 8 тис. гривень.

Звісно можна знайти і дешевші варіанти, але все залежить від умов проживання в квартирі, але будемо вважати, що ми орендуємо квартиру за 8 тис. гривень.

Загалом згідно статистики, ціни на оренду квартир в Івано-Франківську зросли на більше ніж 100% та залишаються на високому рівні.

Також треба незабути заплатити за комуналку. В середньому оплата послуг в літній період обійдеться в середньому в 1000 гривень, у зимовий – 1500–2000 гривень.

Тож лише на житло нам потрібно витратити 10 000 гривень, а це майже 60% заробітної плати. Лишається 7000 гривень на місяць, а це на 300 гривень більше ніж мінімальна заробітна плата.

Проїзд у транспорті

Також варто врахувати витрати на проїзд. Вартість проїзду  у комунальному транспорті (автобуси і тролейбуси КП “Електроавторанс”) складають: за карткою “Галка” – 6 гривень поїздка, оплата банківською картою або SMS-квиток – 8 гривень поїздка, готівкою – 10 гривень поїздка.

Будемо вважати, що в середньому в день ми користуємося транспортом двічі. На місяць доведеться витратити 600 гривень.

Якщо ви звикли ходити пішки або місце вашої роботи недалеко від дому – вам вдасться значно зекономити.

Продукти

Щоб розрахувати, скільки потрібно буде витратити на їжу, ми скористались чинною постановою КМУ №780 від 11.10.2016 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення». В ній вказано річні норми споживання різних продуктів харчування. Розрахуємо вартість місячної норми продуктів.

Ми врахували середні ціни у супермаркетах міста. Детальніше дивіться на графіці:

 

На продукти потрібно витратити щонайменше 3433 гривень. Згідно аналітики Picodi.com Витрати на харчування у середньостатистичного мешканця України становлять 108 $/міс, а це 4060 гривень.

Засоби гігієни

Також порахуємо місячну норму мінімального набору засобів гігієни. Перелік також наведено у постанові Кабінету міністрів. Ми також його доповнили такими засобами, як пральний порошок, засіб для миття посуду, губки, дезінфікуюча рідина (білизна). Цей перелік може бути більшим, але ми обрали лише основні мінімальні засоби побутової хімії та гігієни.

Додамо також вартість послуг перукаря. У Івано-Франківську це щонайменше 150–200 гривень.

Скільки потрібно для проживання

За нашими розрахунками, маючи середньомісячну заробітну плату, вам доведеться віддати 10 тис. грн за оренду житла та комунальні послуги. Громадський транспорт обійдеться в 600 гривень, а продуктами харчування та гігієну – 3890 грн. Не забуваємо Про домашній інтернет та зв’язок, це ще додатково 320 грн. Перукар – 200 грн. Разом виходить 15 010 гривень!

На ліки, одяг, розваги та додаткові потреби лишається – 2760 грн. З таким бюджетом про відпочинок чи навіть мінімальні заощадження можна забути.

З середньомісячною заробітною платою вдасться забезпечити житлом, продуктами харчування та гігієни. Відкласти не вдасться, адже завжди є додаткові витрати у вигляді ліків та одягу.

Читайте також: Індекс новорічного столу: скільки доведеться витратити коштів франківцям під кінець року

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору