Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Пресконференція Валерія Залужного: ротація, демобілізація та новий закопроєкт

Пресконференція Валерія Залужного_ ротація, демобілізація та новий закопроєкт

26 грудня  Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів пресконференцію. На ній відповідав на різні питання, які стосувалися наболілих тем для українців. 

Інформатор зібрав для вас найголовніше.

Говорили про електронні повістки, демобілізацію, підготовку призовників, можливу кількість мобілізованих, пропозиції щодо обмеження термінів служби, звільнення строковиків та ситуацію на фронті.

Тепер по черзі:

Демобілізація

Про демобілізацію військових через 36 місяців після служби Валерій Залужний розповів, що разом з владою країни обрали компроміс. Однак є дві умови – уникнення загострення ситуації на полі бою та можливість заміни військових на фронті. Він говорить, що термін 36 місяців у військових завершиться в 2025 році й у командування буде достатньо часу, аби замінити захисників на позиціях.

“Але і уряд має розуміти, що розпочати цей процес треба буде наступного року», – додав Головнокомандувач ЗСУ.

Валерій Залужний додав, що зацікавлений у тому, щоб люди, які йдуть до війська й ті, хто вже несе службу, розуміли термін перебування на фронті.

“Моя позиція дуже проста. І ще раз, я не втомлюся нагадувати про те що іде війна. Війна, яка розвивається по своїх законам і все що відбувається на війні залежить саме головне від дій нашого противника” — зазначив Валерій Залужний.

 

Електронні повістки

Щодо питання надсилання електронних повісток на пошти призовників, то Валерій Залужний каже, що це не пропозиція Генштабу. За його словами, в командуванні не можуть дати оцінку такому способу для запрошення чоловіків до військоматів. Однак він додає, що будуть раді будь-якому способу для забезпечення потреби в людях.

Мобілізація понад 500 000 людей

Головнокомандувач ЗСУ відповів, що Генштаб не робив жодних запитів на цифри. Армія формує свої потреби, враховуюючи:

  • поточний некомплект
  • формування нових військових частин
  • прогнозів щодо втрат, які можуть бути у наступному році.

“Озвучувати цю цифру і уточнювати, яка стосується розділу цих показників, я не можу. Це військова таємниця”, – відповів Головнокомандувач.

Законопроєкт

В документі йдеться про пропозицію заміни строкової служби на базову військову підготовку. Її протягом кількох місяців мають пройти юнаки від 18 до 25 років.

Також Валерій Залужний додав, що Генштаб готовий звільнити строковиків. Він каже, що на сьогоднішній день вони не потрібні.

Ухилянти, які виїхали закордон

Головнокомандувач ЗСУ відповів, що армія має воювати і не посягати на мирне життя громадян, в тому числі, які перебувають закордоном. Для прийняття відпровідних рішень є уповноважені органи центральної виконавчої влади:

“Я не можу давати цю оцінку і не хочу це робити. Але я буду дуже радий, якщо через деякий час побачу їх у війську, і з великим задоволенням організую їм підготовку, навіть за кордоном”.

Читайте також: На Прикарпатті посилюють мобілізацію: з 28 грудня підуть всі.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору