Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Держава планує зібрати більше доходів за 6 років. Як зміняться податки для ФОП?

Держава планує зібрати більше доходів за 6 років. Як зміняться податки для ФОП?

27 грудня уряд погодив “Національну стратегію доходів” до 2030 року, завдяки якій держава планує зібрати більше доходів у наступні шість років. 

Повідомляє Інформатор, покликаючись на “Економічну правду”.

“Національна стратегія доходів” – документ, завдяки якому Україна має стати більш фінансово незалежною від партнерів. Оскільки в умовах війни половину фінансових потреб України забезпечують партнери, держава стає залежною від зовнішнього фінансування, тому в разі його відсутності влада змушена запроваджувати такі “неприємні” зміни.  Такі заходи вже запроваджували у 2023 році, коли темпи надходження коштів від партнерів почали падати.

Так, 21 листопада 2023 року ВР ухвалила запропонований урядом закон про підвищення податків для банків. Відтак ставку податку на прибуток за 2023 рік збільшили з 18% до 50%. Це зробили “заднім числом”, адже за більшу частину року банки вже сплатили податок за старою ставкою.

Що буде з податковою?

Як йдеться в документі, непопулярні рішення, такі, як підвищення податків, держава ухвалюватиме лише після створення відповідних умов. Для цього потрібні два важливі кроки.

Перший – це забезпечення конфіденційності та деперсоніфікації даних про платників податків, перенесення їх адміністрування в Мінфін, буде створена IТ-установа, яка відповідатиме за дані і їх адміністрування.

За готовою версією стратегії деперсоніфікація даних про платників податків стане першим кроком на шляху до надання доступу податковій до банківської інформації, зокрема, щодо руху коштів на рахунках. За допомогою цієї інформації податкова зможе протидіяти схемам з ухилення від оподаткування.

Другий крок – це запровадження ризикоорієнтованих підходів у роботі в роботі ДПС, які мають лягти в основу діяльності органу. Цей захід передбачатиме зміни в організаційній структурі податкової та запровадження ІТ-рішень для автоматизації управління податковими ризиками.

У межах реалізації стратегії планують провести функціональне обстеження податкової та її територіальних органів.

Після змін у роботі Державної податкової служби держава планує перейти до підвищення податків. Згідно стратегії будуть здійснені такі заходи:

  • заборона спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб. Третю групу об’єднають з другою, а для юридичних осіб, які на ній перебувають, впродовж 3 років будуть поступово підвищувати ставку податку до 18%. Надалі компаніям заборонять користуватися цією системою.
  • підвищення ставок спрощеної системи для фізосіб-підприємців. Для ФОПів, які перебувають на 2 і 3 групах (а після реформи – на об’єднаній другій групі), запровадять диверсифіковані ставки – від 3% до 17% від доходу залежно від виду діяльності.
  • звуження першої групи спрощеної системи. Кількість видів діяльності, якими можна займатися на спрощеній системі оподаткування, звузять. Єдиний податок для першої групи переглянуть: замість фіксованої суми підприємці будуть платити відсоток від доходу.
  • ставки податку для “спрощенців” 4 групи (агровиробники) підвищать, а базу оподаткування розширять. Це повинно стимулювати компанії переходити на загальну систему оподаткування.

Усіх “спрощенців” зобов’яжуть користуватися РРО та вести облік походження товарів.

  • запровадження прогресивної шкали оподаткування ПДФО: одна чи дві вищі ставки будуть застосовуватися до тієї частини доходу особи, яка буде перевищувати певний встановлений законом рівень. Розмір цих ставок, як і граничні розміри доходів, поки що не відомі;
  • реформа системи податкових пільг та знижок. Отримувати відшкодування сплаченого податку пропонують за витрати на самостійне поліпшення житлових умов, власну справу, лікування, освіту;
  • запровадження європейських правил оподаткування податком на прибуток підприємств (зокрема, щодо оподаткування роялті);
  • гармонізація законодавства про ПДВ з директивами ЄС. Зокрема, мінімізація пільг з ПДВ, гармонізація ставок та адміністрування цього податку;
  • підвищення акцизів на пальне, алкоголь, тютюнові вироби до мінімального рівня ставок, який діє в ЄС. Надалі держава вивчатиме міжнародний досвід запровадження акцизу на солодкі напої. Запровадження останнього планується з 2027 року;
  • підвищення ставки оподаткування екологічним податком викидів вуглецю (цей захід планується реалізувати після завершення війни). Зміна бази оподаткування податку на майно. Стягувати його пропонують з оціночної вартості нерухомості.

Така зміна може статися у 2027-2028 роках. До того часу держава повинна буде налагодити процеси оцінки майна та наповнити реєстри відповідними даними.

Другим важливим кроком до фінансової незалежності буде реформа митниці, згідно якої у межах стратегії доходів очікується, що Україна імплементує Митний кодекс ЄС. Також влада планує пройти оцінку відповідності вітчизняного митного законодавства законодавству ЄС та отримати відповідний висновок Єврокомісії.

Крім цього, пропонується запровадження атестації митників та їх систематична перевірка на доброчесність (за допомогою поліграфа).

Працівники пунктів пропуску носитимуть натільні камери для унеможливлення отримання хабарів. Також планується відновити проведення документальних перевірок на митниці. Зловживання на митниці планують зменшити, зокрема, запровадивши єдиний підхід до митного оформлення товарів.

Ухвалення Національної стратегії доходів не означає, що з 1 січня 2024 року в Україні підвищаться податки чи митники отримають право проводити слідчі дії. Для кожного пункту стратегії потрібно ухвалювати закони. Цей процес може тривати роками, хоча деякі кроки стратегії Мінфін планував зробити у 2024 році.

До теми: ФОПи не втечуть! ТЦК та СП дізнаватимуться інформацію з ДРФО

Міська рада затвердила бюджет Івано-Франківської громади на 2024 рік

 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору