Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Псевдобанкіри, є-допомога, робота в інтернеті: ТОП шахрайських схем на Прикарпатті в 2023 році

Псевдо банкіри, є-допомога, робота в інтернеті: ТОП шахрайських схем на Прикарпатті в 2023 році

В Україні під час війни стрімко набирають популярності шахрайські схеми. Порушники закону користуються вразливим емоційним станом та зловживають довірою громадян. Лише за 2023 рік жителі області віддали аферистам понад 7 млн гривень.

Розповідає Інформатор.

Загалом на Прикарпатті діяли такі схеми.

Шахрайська схема №1. Купівля товарів в Інтернеті

Низька ціна товару (значно нижча від конкурентів), необхідна повна або часткова передоплата – саме це повинно насторожити покупця. Така схема шахрайства є найпоширенішою. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставки. В таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки досить часто залишається з нічим. Основне правило покупок в Інтернеті – передоплату вносить тільки перевіреним продавцям, а з іншими оплачуйте товар після отримання.

Крім того, жертвою інтернет-шахраїв можна стати не лише купуючи товар в інтернеті, а й продаючи його за допомогою бірж оголошень. Під приводом оплати вашого товару шахрай намагатиметься дізнатися усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Для оплати коштів на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте інші дані картки.

На купівлі товарів через інтернет прикарпатці втратили найбільше – купували автомобілі за понад 200 тис. гривень, генератор за 143 тис. гривень та комп’ютерні ігри на понад 190 тис. гривень.

Шахрайська схема №2. Дзвінки від імені представників банків

Така схема є найбільш розповсюджена в аферистів. Адже порушники дзвонять жертвам і кажуть: “Вашу карту заблоковано”, “з вашого рахунку хочуть списати гроші”, “нові правила під час воєнного стану”. Так аферисти входять в довіру до жертви та виманюють персональні дані. Отримавши номер рахунку, CVC-код та персональні дані, аферисти викрадають збереження та лишають людей не тільки без грошей, але ще й з кредитами.

За допомогою такої схеми аферисти збагатилися на кругленьку суму. Найбільшу суму втратив франківець, який перевів на невідомий рахунок 89 тисяч гривень.

Шахрайська схема №3. Робота в інтернеті

Шахрайська схема із заробітком в інтернеті спрацьовує на довірі та бажанні заробити, не докладаючи зайвих зусиль. У якийсь із месенджерів, до прикладу, Viber, Telegram, WhatsApp, надходить пропозиція щодо підробітку. Перше повідомлення може бути коротким, без деталей. Зацікавивши людину легкими грошима за нескладну роботу, по типу, бронювання готелів, ставити вподобайки в соціальних мережах, перегляд відео. За таку роботу обіцяють чималу винагороду. Після цього, здійснюють незначні виплати на рахунок жертви. Таким чином дізнаються рахунок та надалі пропонують зірвати велику суму, але для цього потрібно переказувати власні кошти. Після цього зв’язок з аферистами втрачається.

За допомогою такої схеми аферисти від прикарпатців отримували подекуди надзвичайні суми в декілька сотень тисяч гривень.

Шахрайська схема №4. “єДопомога”

Ці шахраї надсилають СМС-повідомлення про отримання виплат від органів влади або благодійних фондів і просять надати таку інформацію:

Анкетні дані;
Номер картки;
Пін-код;
Кодове слово;
Тризначний номер на звороті картки і термін її дії.

Отримавши ці дані, зловмисники можуть вкрасти всі гроші своєї жертви. Якщо натрапили на дивне повідомлення, то зверніться до родичів або представників влади й перевірте, чи дійсно ви можете отримати такі виплати.

Шахрайська схема №5. «Ваш родич у біді»

Схема його проста, але вирішальними тут є фактор несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї дзвонять вам на мобільний, як правило, увечері або вночі, і починається словесна атака. Розпитують, чи є син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то “голос” представляється працівником правоохоронного органу й повідомляє, що родич жертви затриманий поліцейськими, тому вимогливо пропонує розв’язати питання про не притягнення до відповідальності за грошову винагороду, або потрапив у біду, наприклад, у ДТП і потрібні гроші на операцію тощо.

Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник задоволений – жертва “на гачку”. Аферисти – хороші психологи, вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві та слухняно виконують поради “доброго” посередника. Інколи шахраї просять не припиняти розмову і не вимикати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити рідним і з’ясувати справжню ситуацію. А інколи міняють голос і представляються родичами.

За шахрайські схеми передбачена кримінальна відповідальність згідно зі статтею 190 ККУ «Шахрайство». Крім того, деякі види шахрайства можуть мати додаткову кваліфікацію передбачену Кримінальним кодексом України.

Поліція радить:

Ретельно перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють.
Зробіть “паузу”, якщо потенційний шахрай повідомляє, що сталося щось погане з вашими рідними.
Не панікуйте. Зверніться до близьких за порадою або просто розкажіть про ситуацію, що сталася. Шахраї використовують психологічні техніки та прийоми для маніпуляції.
Не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей.
Не переказуйте кошти на чужі карткові рахунки.
Не впускайте незнайомців до помешкань, вимагайте показати документи.
Не довіряйте повідомленням незнайомців про грошову реформу, обмін купюр тощо.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, то негайно повідомте про це в поліцію за номером “102”.

Читайте також: Хотів придбати авто для ЗСУ. Шахрайка видурила у прикарпатця 80 тисяч гривень

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору