Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як позбутися похмілля: дієві методи, щоб привести себе до тями

Як позбутися похмілля: дієві методи, щоб привести себе до тями

Весела новорічна ніч з великим застіллям на ранок може відгукнутися похміллям, тобто отруєнням, що настає після надмірного вживання алкоголю.

Інформатор підібрав дієві методи, щоб привести себе до тями.

Похмілля – один із найприємніших станів: головний біль, нудота, сухість і неприємний смак у роті, сильна спрага, озноб, який змінюється відчуттям жару. Також у багатьох виникає прискорене серцебиття та порушення ритму в роботі серця. А ще – слабкість, пригнічений стан.

Стан похмілля триває зазвичай не більше доби. Неприємні відчуття супроводжуються на наступний день огидою до спиртного та може мати такі клінічні ознаки:

  • сухість у роті,
  • головний біль,
  • тремтіння у всьому тілі,
  • дратівливість,
  • почервоніння очей,
  • чутливість до світла і шуму,
  • нудота і блювання
  • біль у кінцівках
  • втрата апетиту .

Також можлива дратівливість або повна апатія і так звана «адреналінова туга» –  почуття провини, відчуття, що напередодні зробив щось неналежне, неправильне, навіть на тлі ясної пам’яті на події і чіткого усвідомлення того факту, що ніяких дійсно ганебних дій не було.

Також алкоголь впливає на нервову систему. Усунення депресивного впливу алкоголю на мозок, ймовірно, пояснює чутливість до світла і звуку.

Як алкоголь виводиться з організму

У дорослих людей без патологій печінки алкоголь швидко метаболізується і виводиться назовні через цей орган. З віком об’єм печінки зменшується, як і кількість води в організмі, тож у літніх людей алкоголь швидше накопичується у крові й викликає сп’яніння. У дітей, молодших за десять років, печінка не виробляє достатньо ферментів для розщеплення етанолу, саме тому дітям суворо заборонено вживати алкоголь. Річ не в тому, що це така «доросла розвага», просто такі забавки можуть скінчитися тяжким отруєнням. Для підлітків небезпека вже менша, проте вони п’яніють набагато швидше за дорослих (що й казати про інші небезпеки вживання алкоголю). Швидкість елімінації (виведення) алкоголю змінюється протягом доби. Найменша ймовірність розвитку алкогольного сп’яніння – в ранішній час, на світанку.

Що не можна робити в разі похмілля

  • Знімати похмільний синдром за допомогою нової дози алкоголю, зокрема, пива.
  • Пити розсіл, він містить багато солі, яка затримує виведення рідини з організму. А за похмілля треба, щоб вода виходила з організму, з нею виводяться всі токсини.
  • Не потрібно пити солодкі газовані напої, фруктові соки, інші напої, що містять цукор.
  • Сорбенти, які також п’ють під час похмілля, не допомагають, тому що вони не виводять токсини з організму.

Як позбавитися від похмілля

Універсальної пігулки від похмілля не існує, хоча ібупрофен, аспірин чи інше знеболювальне може стати в пригоді (в жодному разі не приймайте парацетамол, він шкідливий для печінки, як і алкоголь, – прим. ред.). Ви можете поліпшити свій стан зранку і без народних рецептів, не ризикуючи власним здоров’ям. Готові? Запам’ятовуйте корисні поради від Гарвардської медичної школи.

Щоб побороти ранкове похмілля, потрібно пити багато рідини, адже у етанолі є сечогінний ефект, тобто він виводить рідину з організму. Без води тіло повільніше позбувається від продуктів розпаду етанолу, тобто похмілля триває довше.

Контрастний душ

Прийняти контрастний душ просто необхідно в такому разі. Але не потрібно різко перемикати з гарячої на холодну воду. Слід поступово зменшувати температуру, щоб не перевантажити серце і судини. А після процедури треба гарненько розтертися рушником.

Холодний компрес

Позбутися головного болю під час похмілля допоможе холодний компрес, який прикладають на лоб. Тільки важливо не тримати його занадто довго, щоб не переохолодити себе.

Пийте фруктові соки та бульйони

Рідке харчування у вигляді бульйону допоможе полегшити неприємні симптоми, а фруктоза з соку додасть енергії.

Обов’язково слід поїсти

Попри те, що в такому стані немає апетиту, все одно слід змусити себе поїсти. Найкраще від похмілля допомагає м’ясний бульйон із зеленню та яєчня. Також допоможуть свіжі овочі та фрукти.

Свіже повітря

Відкрийте вікна. Якщо вам холодно, вдягніться. Але запустіть до кімнати свіже повітря. Таким чином ви будете вдихати більше кисню, який необхідний мозку й усім іншим органам та системам задля успішної роботи. Коли стан дещо поліпшиться, дайте організму те, що йому потрібно найбільше: відпочинок, а саме – здоровий сон. Під час сну мозок врегулює процес обміну речовин, і після пробудження ви почуватиметеся краще.

Народні засоби від похмілля

Полегшити симптоми похмілля також можна народними методами. Так, серед домашніх засобів, якими часто долають синдром похмілля, є молоко. У пригоді також стануть продукти, які сприяють прискоренню метаболізму. Йдеться насамперед про кефір, квашену капусту, квашені яблука, квас, холодець, а також яблучний, гранатовий або томатний соки.

Важкі похмільні стани також знімає м’ятний чай. Готується він із сухої подрібненої м’яти, залитої окропом і настояної протягом 30 хвилин.

Також одним із простих засобів може бути слабкий розчин соди (0,5 ложки харчової соди на склянку води). Він нормалізує зрушення кислотно-лужного балансу.

Як зменшити шкоду від вживання алкоголю

Для того, щоб не страждати наступного дня похміллям під час святкових застіль, варто дотримуватися таких правил:

  • Дозволяти собі за кожним тостом вжити один ковток спиртного.
  • Уникати пиття алкоголю на голодний шлунок.
  • Не змішувати різні напої (шампанське і віскі, горілку, вино і пиво).
  • Обов’язково перекусити до і після алкоголю.
  • Запивати алкоголь апельсиновим або вишневим соком, негазованою мінеральною водою. Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями, адже в поєднанні з ними алкоголь швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп’яніти.
  • Не забувати переривати трапезу для перебування на свіжому повітрі.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору