Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську відкрили виставку графіки репресованого митця Івана Пантелюка

У Франківську відкрили виставку графіки репресованого митця Івана Пантелюка

Сьогодні, 2 січня, у франківському Музеї мистецтв Прикарпаття відбулося відкриття виставки графіки і книжного знаку Івана Пантелюка. 

Повідомляє Інформатор.

Тут експоновані унікальні роботи митця – еклібриси (книжкові знаки) та картини. Роботи – з приватної колекції франківця Ярослава Овчаренка. З його слів, це третя виставка Івана Пантелюка.

“Колекціоную з дитинства, в один час мені сподобалася графіка. Два роки тому мені попалося невеличке зібрання, я його купив. З’ясувалося, що в мене багато робіт Івана Пантелюка. Зародилася ідея їх виставити. Іван Григорович – унікальна постать. Це зібрання – унікальне. Він графік, який перший виготовив екслібрис з національним орнаментом”, – розповідає пан Ярослав. У його колекції більше 900 робіт майстра.

Іва Пантелюк –  народився 6 лютого 1913 року в селі Брустури (Косівщина). У 1930-х роках його переслідувала тодішня польська влада. Відсидів у тюрмі Коломиї. Його засудили на 5 позбавлення волі у 1940 році через звинувачення за звʼязки з ОУН. У 1946 році митець переїжджає до Польщі. Наприкінці 1950-х він повертається на Косівщину й займається творчістю. Загалом він створив більше тисячі екслібрисів.

“Еклібрис подібний до роботи над маркою. Це така сама ніби ювелірна робота. На кількох сантиметрах треба передати індивідуальність. Там немає нічого лишнього. Для всієї України постать цього митця – знакова”, – каже директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

Раніше роботи Івана Пантелюка уже виставляли в музеї, а також у “Вагабундо”.

Виставку можна переглянути в музеї впродовж трьох тижнів.

До теми: У Музеї мистецтв Прикарпаття – виставка, приурочена Різдву

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору