Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Прикарпатців, які заборгували за світло відключать від мережі: уряд зняв мораторій

Український уряд дозволив відключати електроенергію тим споживачам, які накопичили і не оплачують заборгованість за житлово-комунальні послуги (ЖКП). Мова йде, як про побутових споживачів, так і про підприємства, які не є критичною інфраструктурою.

Розповідає Інформатор.

На початку повномасштабного вторгнення було введено мораторій на відключення боржників від комунальних послуг, зокрема за спожиту електричну енергію. Тепер можливе відключення електропостачання у разі несплати або сплати за електроенергію у неповному обсязі населенням.

Постановою від 29.12.2023 за №1405 уряд дозволив відключення від електромереж боржників за спожиту електроенергію, що мешкають в регіонах, в яких не ведуться бойові дії та які не знаходяться під тимчасовою окупацією.

Побутовим споживачам Івано-Франківської області, які систематично не здійснюють оплату за спожиту електричну енергію, постачальник має право припинити електропостачання.

Також уряд зняв мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг у разі заборгованості.

Уряд врахував ситуацію в країні, тепер ті, хто не може одразу погасити заборгованість, мають можливість оформити договір про реструктуризацію боргів і погашати їх частинами.

У разі невиконання споживачами договірних зобов’язань, на вимогу постачальника,  оператори системи розподілу, відповідно до вимог п.7.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії та п.11.5.2 розділу XI Кодексу систем розподілу, будуть проводити процедуру відключення електропостачання у споживачів, які  заборгували за спожиту електроенергію.

Загальний борг на енергетичному ринку складає близько 60 мільярдів гривень. У переліку боржників і тих, кому винні, знаходяться всі найбільші гравці: “Енергоатом”, “Укренерго”, “Гарантований покупець”, ДТЕК, “Центренерго”, постачальники, обленерго, експортери та споживачі.

Читайте також: З 1 січня на Прикарпатті зміниться розмір плати за доставку газу – деталі

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору