Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Бурса, де жив Дмитро Вітовський. Історія будинку на вулиці Гнатюка

Бурса, де жив Дмитро Вітовський. Історія будинку на вулиці Гнатюка

У цьому будинку на вулиці Гнатюка колись була бурса, де проживав громадський і військовий діяч, полковник УГА Дмитро Вітовський. 

Розповідає Інформатор.

Будинок звели у 1900-из роках і він був одним із перших, споруджених на щойно прокладеній вулиці. До слова, вона називалася Пелеша. І ось так виглядала в 1914 році:

Давня світлина – з книги “Івано-Франківськ на давній поштівці” 2011 року, де зібрані листівки з колекції Зеновія Жеребецького.

Стиль будівлі – класицистичний модерн. Як і сусідній № 11, був у власності міщанина Бориса. Має два поверхи, шестивіконний по фасаду. Вікна першого поверху прямокутні, без обрамлень. На другому поверсі віконні прорізи декоровані обрамленням із замковим каменем.

Будинок № 11Навесні 1904 року будинки № 11 та 13 придбала філія Українського педагогічного товариства для розміщення учнівської бурси, пише історик Михайло Головатий. Бурса була створена у 1900 році, аби відокремитись від москвофілів.

У різні роки в будинках знаходили притулок 60-90 учнів з українських шкіл міста, а від 1910-х років – лише з української гімназії. В 1904 – 1907 роках в бурсі проживав учень гімназії Дмитро Вітовський (1887-1919), який згодом став військовим і державним діячем, полковником УГА, ідеологом січового стрілецтва, державним секретарем військових справ ЗУНР.

У 1932 році бурса перестала існувати. Будинок № 13 придбав купець Безен, тут проживали п’ять родин. Зараз будинок – житловий.

До теми: Прогулянка вулицею Академіка Гнатюка

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору