Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мистецтво через дотик: в Івано-Франківську відкрили виставку “Побачити скарби разом”

Мистецтво через дотик_ в Івано-Франківську відкрили виставку _Побачити скарби разом

Сьогодні, 10 січня, в Івано-Франківському краєзнавчому музей відбудлося відкриття виставки “Побачити скарби разом”. Тепер люди, які втратили зір або погано бачать, зможуть доторкнутися до частини мистецьких творів, які представлені в музеї. Задля цієї мети об’єдналися митці міста й кафедра дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Інформатор побував на виставці і розповість вам про неї детальніше.

виставка Побачити скарби разом

виставка Побачити скарби разом 4

В Любліні, як розповідає доцентка кафедри Надія Бабій, вона познайомилася з тифлотехнологією. Простими словами це – рельєфне малювання, яке дозволяє незрячим людям на дотик відчути твір, торкаючись до такої ж копії. Так створили тифлоадаптації до 2 альбомів, 5 ікон, 17 графічних робіт Альбрехта Дюрера, Рафаеля, Мікеланджело й подібних європейських художників:

“Я не усвідомлювала, якою великою є потреба у нашій державі у прогресивній праці. 3 роки тому ми започаткували тифлоадаптації в межах своїх навчальних програм. Через зрозумілі причини в нашій країні кількість людей, які втратили зір, більшає”.

Наталя додає, що першою роботою був бакалаврський проєкт Володимира Яцишина, який створив 5 тифлоадаптацій на 5 відомих ікон в межах проєкту “Врятуймо Скаррби Разом”. Згодом створили тактильні арт-альбоми для музею університету й тактильний арт-альбом “Скарби Європейського мистецтва”.

виставка Побачити скарби разом 1

виставка Побачити скарби разом 2

Голова правління Івано-Франківської організації українського товариства сліпих Анатолій Кучміль розповів, що цей проєкт є потрібним для людей з обмеженими можливостями:

“Мистецтво на цей час для нас є дуже важливим. Це є потрібна справа не лише для людей з обмеженими можливостями, а й для усіх. Дуже добре, що можна долучитися до прекрасного”. 

Чоловік додав, що вони також долучилися до створення типлографіки. Зокрема, додали шрифт Брайля до творів.

Завідувач відділу реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерій Твердохліб від себе додав:

“Ця ініціатива була створена раніше й від музею вже є роботи в цьому проєкті, однак мета виставки – дати можливість доторкнутися до сакральних пам’яток людям, які втратили зір або погано бачать. Також ми дуже хочемо, аби люди змогли доторкнутися до галицької ікони. Це для нас нова сторінка, й ми не проводили такі проєкти раніше, однак це цікавий досвід”.

Валерій Твердохліб зазначає, що створили каталог з 24 ікон сакральної колекції музею міста.

Валерій Твердохліб

виставка Побачити скарби разом 3

виставка Побачити скарби разом 5

виставка Побачити скарби разом 6

виставка Побачити скарби разом 7

Усі бажаючі зможуть відвідати виставку в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.

Читайте також: За наше українське військо: у Погоні відбудуться нічні чування.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору