Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Болехові пам’ятник невідомому солдатові планують законсервувати

У Болехові пам'ятник невідомому солдатові планують законсервувати

В Болехові пам’ятник невідомому солдату – в аварійному стані. Прийняли рішення його законсервувати.

Повідомляє Інформатор.

Рішення про консервацію пам’ятника прийняли на засіданні виконавчого комітету. Вказано, що це – об’єкт культурної спадщини. Тож на засіданні через аварійний стан вирішили, що потрібно провести “невідкладні консерваційні роботи”.

У коментарях говорить директор Івано-Франківського музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук зазначив: “Чи не варто у зв’язку з аварійним станом демонтувати пам’ятник? Чи очікувати що він впаде на людей?”.

“Нині наголошувати на тому, що це культурна спадщина і ще й досі стоїть майже в центрі міста, то ліпше би тихенько забрали і написали щось мудріше”, – написала Тетяна Ориник.

Нижче подаємо коментарі під дописом:

Як зазначено на сайті Болехівської міської ради, пам’ятник невідомому солдату звели в 1956 році, скульптором був Яків Чайка. Це копія з оригіналу, що був у Львові. Позаду – таблиці з переліком загиблих 298 людей.

Поруч з пам’ятником – братська могила воїнів радянської армії та могили двох майорів Георгія Андрєєва і Павла Зубка. Вони не визволяли Болехів у 1944 році. Історики припускають, що вони належали до тих, хто ліквідовував учасників українського підпілля. Так, Андрєєв проходив службу на заході Україні, а 2 вересня 1945 року був убитий.

Братську могилу занесли до пам’яток історії та культури місцевого значення.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору