Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Законопроєкт про мобілізацію: які пункти там будуть змінювати

Законопроєкт про мобілізацію: які пункти там будуть змінювати

Законопроєкт про рекрутинг, мобілізацію та проходження військової служби планують змінити. Про що йдеться?

Повідомляє Інформатор з посиланням на Мар’яну Безуглу, яка розповіла про можливі зміни.

Отож планують виключити вимогу надання військовозобов’язаними місця проживання при укладені трудового договору та антиконституційні норми про внесення до реєстру боржників.

Хочуть повернути відстрочку від мобілізації та права на звільнення усім особам з інвалідністю, у тому числі ІІІ групи, відстрочку від мобілізації та права на звільнення для військовозобов’язаних, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю, зокрема, ІІІ групи. Також відстрочку для усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів як у чинному Законі.

Вилучать:

  • відстрочку чинним народним депутатам України;
  • відстрочку працівникам підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, правоохоронних органів;
  • норми звільнення поліцейських та прокурорів у зв’язку із призовом на військову службу;
  • норму щодо надання повноважень місцевим органам виконавчої влади приймати рішення про надання військовозобов’язаним відстрочки від мобілізації;
  • норму щодо військово-транспортного обов’язку для ФОП;
  • норму щодо обов’язкового проходження громадянами лікування згідно з рішенням ВЛК чи відповідного ТЦК;
  • норму щодо уточнення своїх облікових даних громадянами протягом 20 днів з дати продовження мобілізації.

Хочуть повернути на військовий облік людей, які прийняті на службу до правоохоронних органів; запровадити бронювання органів прокуратури, правоохоронних органів, органів системи правосуддя та досудового розслідування, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування в Порядку, визначеному Кабміном з чітким визначенням професій та посад.

У планах уточнення надання відстрочки здобувачам освіти виключно за умови її послідовного здобуття без урахування спеціальності (фаху), надання відстрочку особам, зарахованим на навчання до інтернатури. Також хочуть повернути норму щодо надання відстрочки від мобілізації для науковців та викладачів за умови що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Також у змінах прописано визначення дискреції щодо звільнення військовослужбовців в залежності від служби в зоні бойових дій або в тилу; запровадження підстави для звільнення з військової служби військовослужбовців, родичі яких загинули під час участі в АТО; уточнення статті Кримінального кодексу України за якими дозволено за бажанням призивати по мобілізації засуджених осіб; скорочення термінів звільнення строковиків після прийняття закону та запровадити надання відстрочки до 25 років, або 6 місяців у разі звільнення у віці понад 25 років.

Повісток через електронну пошту не буде. Також з 2025 року у ВНЗ розпочнуть базову загальновійськову підготовку. Базову військову службу запровадять у рік наступний за роком, коли припинять чи скасують правовий режим воєнного стану.

Нагадаємо, голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія учора заявив, що рішення щодо доопрацювання законопроєктів про мобілізацію буде ухвалюватися на погоджувальній раді.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору