Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Дещо про капелюхи: як носити та де купити

Дещо про капелюхи: як носити та де купити

Сьогодні, 15 січня, — день капелюха. Інформатор дізнавався, як правильно їх носити і де та за скільки в Івано-Франківську можна купити чоловічі та жіночі капелюхи.

Повідомляє Інформатор.

«Капелюхи — це особлива частина образу, показник елегантності і стилю чоловіків та жінок, — зазначає  Тетяна Терсенова-Заводовська, засновниця «Школи етикету». — Так щодо жіночих капелюхів знана кіноакторка та співачка Софі Лорен сказала: «Жінку в капелюшку забути неможливо». Перші зображення людей у капелюхах датовані 3200 роком до нашої ери. Ці зображення були знайдені у древньому місті Фіви». Перші капелюхи були з соломи та призначалися для захисту від сонця. Минали тисячоліття. У XIV-XV сторіччях капелюх в країнах теперішньої Західної Європи вказував на рід занять людини. Носили такі головні убори виключно чоловіки, бо, як відомо, жінки тоді ніякої професійної діяльності не мали.

Тетяна Терсенова-Заводовська

Згодом за матеріалом, розмірами та прикрасами капелюхів визначали статус людини в суспільстві та її фінансове становище. “На території Галичини ще з ХІХ сторіччя був цілий ритуал купівлі, підбору та носіння жіночих і чоловічих капелюхів, — продовжує пані Терсенова-Завдовська. — Носити  капелюх означало бути заможним, спроможним його купити. Капелюхи купували селяни (щоправда лише чоловіки) і торгівці, вчителі, лікарі, вельможі. Розквіт носіння капелюхів припадає на період сецесії, тобто на початок ХХ сторіччя. І носіння капелюха було важливою частиною етикету. Скажімо, коли в старому Станиславові (давня назва Івано-Франківська) йшли родини на прогулянку та зустрічали знайомих, то чоловік обов’язково легко припіднімав капелюха, виказуючи таким чином повагу”.

Зараз є десятки видів жіночих та чоловічих капелюхів, які зроблені з різних матеріалів. Найпоширенішими є солом’яні, тканинні та  фетрові капелюхи. «Капелюхи треба вміти носити. Коли чоловік, а тим паче жінка, хочуть їх носити, то треба враховувати зріст, форму обличчя та інший одяг, аби все гармоніювало. Якщо все вдало і добре підібрати, то з капелюхом виходять чудові неповторні образи елегантних красивих людей. Колись підбором капелюшків для пань та панянок займалися спеціальні капелюшниці-модистки»,—  каже Тетяна Терсенова-Заводовська.

Фото з відкритих джерел

Наразі в Івано-Франківську є з десяток крамниць: від супермаркетів до магазинів-ательє, де можна придбати різноманітні жіночі та чоловічі капелюхи. Ціна виробів коливається від 380 до 3000 гривень. Вартість залежить від фірми-виробника, матеріалу, розміру. Знайти капелюхи можна і через мережу Інтернет на відомих платформах. Капелюхи тут продають як нові так і ті, що вже хтось носив. Тут трапляються капелюхи різни іноземних брендів. А ще  модники і модниці можуть підібрати собі головні убори і в секонд-хендах. Там ціна на капелюхи коливається від 10 до 150 гривень.

Анна Гринівецька

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору