Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Івано-Франківську будуть штрафувати тих, хто торгує в невстановлених місцях

В Івано-Франківську будуть штрафувати тих, хто торгує в невстановлених місцях

Незважаючи на заборони та лояльне ставлення до торгівців з боку влади і правоохоронців на час воєнного стану, люди продовжують торгувати абиде. Як будуть боротися із незаконною торгівлею, де і що продають на вулицях?

Дізнавався Інформатор

…Восьма ранку. Холодно. Люди поспішають на роботу. На розі вулиці Василіянок та Вовчинецької, на автобусній зупинці продають сметану, молоко, сир, червоні буряки, картоплю, квасолю, яйця. Жінка років 60-ти розстеляє газету і кладе на брудний асфальт…дві курячі тушки в целофані, поруч ставить… власноруч вив’язані теплі шкарпетки.

Підходжу, розпитую про ціни. Вони тут такі: 10 яєць —80 гривень, 1 літра молока — 45, куряча тушка 250, кілограм картоплі—20, моркви — 12 гривень. За шкарпетки просять 100 гривень. Словом, ціни такі, як і на Центральному продуктовому ринку.

На запитання, чому люди не йдуть торгувати туди, де обладнані для цього місця, ніхто відповідати не хоче. Хтось починає сваритися,  а хтось вже починає збирати товар…

…На вулиці Січових Стрільців, поблизу центральної пошти, продавчиня молочних продуктів, яка назвалася пані Наталією з Богородчанщини, каже, що тут їй торгувати вигідно, бо сюди підходять вже постійні її покупці, і вона швидко все продає. “За місце на ринку треба платити 50 гривень, та й невідомо, чи швидко все продам. Якщо буду стояти тут, то  буду мати ті 50 гривень в кишені” –  каже жінка.

Що ж про невстановлену торгівлю кажуть правоохоронці?  

“На жаль, є така проблема в місті. Працівники муніципальної інспекції проводять спеціальні рейди, в які зараз будуть ходити ще й  поліцейські громади” –  зазначає Христина Глінська, виконуюча обов’язки начальника відділу громадського порядку Муніципальної інспекції Івано-Франківська.

Жінка додає, що найбільше продають “з землі” на вулиці Дністровській, поблизу Центрального продуктового ринку, біля зупинки “Крок”. На вулиці Вовчинецькій, на вулиці Мазепи, навпроти “Сільпо”, на Коновальця, неподалік магазину “Торба”, на  Незалежності, на зупинці навпроти ліцею  №15, біля залізничного вокзалу. Працівники муніципальної, інспекції, неодноразово пропонували людям перейти на ринки. Та й у час військового стану, враховуючи непростий економічний стан, лояльно ставилися до продавців, не складали адмінпротоколів, лише проводили профілактичні бесіди. Люди слухали, і знову поверталися торгувати на те саме  місце.

“За статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) «Торгівля з рук у невстановлених місцях» передбачено штраф від 1 до 7 неоподаткованих мінімумів (це від 17 до 119 гривень) із конфіскацією предметів торгівлі чи без такої. Також до торгівців можуть застосовувати статтю152 КУпАП  «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів». Адже на місцях, де здійснюється торгівля часто залишається багато сміття. За таке можуть накласти штраф  від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів. Це від 340 до 1700 гривень. Тому краще торгувати на ринку, так безпечніше і для покупців приємніше”, — підсумовує Христина Глінська.

Читайте також: Подорожчання: яка вартість молочних продуктів у Франківську?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

Анна Гринівецька

Нагору