Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську запрацювала дитяча школа створення екодронів

У Франківську запрацювала дитяча школа створення екодронів

 17 січня, у світі відзначають день дітей винахідників, тому сьогодні в “Центрі освітніх інновацій” в Івано-Франківську відбулось свято юних винахідників, де були представлені найкращі їхні розробки, а також відкриття Stem-школи екодронів.

Повідомляє Інформатор 

Зі слів Марії Починок директорки центру, станом на сьогодні офіційних вихованців є 1 113 дітей. Зараз триває зимова школа інновацій, яку відвідує понад 2000 тисячі дітей, як місцевих так і ВПО, від 5 до 18 років.

Крім цього сьогодні відбувається відкриття Stem-школи екодронів. Це поєднання корисного з приємним. Це й психологічне розвантаження, дослідження території, поштовх до створення чогось нового. До навчання в цій школі планують залучити дітей різних вікових категорій та всіх охочих дорослих.

Від сьогодні кожен охочий може записуватися  в Stem-школу екодронів, заняття відбуватимуться щосереди о 10 годині.

“Кожна наша ідея починається з ідеї наших дітей, я ніколи не втомлюсь повторювати якщо не знаєте як зробити спитайте у дітей. Тому ми максимально намагаємось почути дитину. Ця школа насамперед цікава саме їм, зараз. Це те що вони хочуть робити” – ділиться з нами директорка центру Марія Починок.

Найкращими розробками учнів центру є:

  • різні моделі дронів;
  • безконтактні дезінфектори;
  • засоби захисту від пандемії коронавірусу;
  • різні моделі ангеликів, які світяться;
  • портативні ліхтарики;
  • ліхтарики з гільзи;
  • конструктори з німецького обладнання;

Центр освітніх інновацій функціонує вже 5 років. За цей час створено чимало винаходів. Цьогоріч понад 150 дітей мають вже конкретні ідеї створення того чи іншого винаходу.

Серед них є студенти Канади, Польщі, так Мирослав Возняк учень центру розробив мобільний додаток, який дуже швидко подає інформацію про те, що в тому чи іншому місці є пожежа, той хто має цей додаток має можливість не допустити поширення масштабів пожежі. Ще одним визначним винаходом є модель дрона, яку розробив Юрій Томей.

“Тішить те, що цих дітей підтримують всіх хто тільки може. Наші діти є для нас прикладом в усьому. Вони на кожному занятті пропонують свої рішення, часом вони трішки дивакуваті, але варто до них прислуховуватися. Вони дуже ініціативні, саме вони захотіли таких інтерактивних ігор, тому батьки пішли на їм на зустріч і приготували подарунок, зокрема для проведення таких змагань з екодронами” – додає пані Марія.

Сьогодні свій перший винахід представляє 15-річний Олександр Єфименко. Цього року хлопець перейшов на робототехніку ардріно.

“Я вирішив не витрачати свій вільний час на комп’ютерні ігри, й так далі, тому вирішив робити щось корисне для себе й для інших. Це світильник гільза, він зроблений із самої гільзи в середині неї є дерев’яний каркас на якому тримається акумулятор та сама плата ардріну. Тут вмонтований різнокольоровий ліхтарик, який переливається за допомогою спеціальної програми” – додає Олександр.

На створення такої гільзи Олександр витратив понад тиждень часу, але як він нам сказав, результат того вартий.

Михайло Окуляк навчається в Івано-Франківську в ліцеї №22, йому 16 років.  Хлопець представляє стілець каркасної конструкції з’єднання якої відбувається за допомогою стрижнів та тросів.

Як каже, Михайло ідея створення цього крісла виникла тому, що хотілось створити щось цікаве та футуристичне, адже це виглядає дуже сучасно та неймовірно. Бо цікаво стає як можуть триматися в просторі не з’єднанні між собою об’єкти лише за допомогою тросів. В майбутньому хлопець планує створити такий самий стіл до цього крісла, який зможе в повітрі зависати, а ще хоче розвиватись у цьому напрямку та створити мініатюрну модель моста.

“Стілець працює тансенгрейті – це каркасна система стиснення, розтягнення та фіксації, що відбувається за допомогою натягнення. В нашому випадку це сталеві дроти, квадратні планки та ланцюги. При чому планки не контактують між собою, вони з’єднанні за допомогою ланцюгів. Такий тип стільців стійкий перед вітром та землетрусів, саме тому цей пристрій часто використовується в містобудуванні” – розповів нам про свій винахід Михайло.

Як розповів Олександр Аронець викладач у фаховому коледжі електронних приладів ІФНТУНГ. Найбільшу увагу приділяють створенню різних дронів.

“Моє завдання підготувати дітей, які зможуть самостійно створювати різні винаходи. Пишаюсь тим, що коли почався ковід ми створили автоматичний безконтактний дезінфектор. Вони себе дуже добре проявили й вже 3 роки працюють безумовно. Такими дезінфекторами були забезпечені 25 шкіл в нашому місті “ – додав Олександр Аронець викладач у  фаховому коледжі електронних приладів ІФНТУНГ.

Коли з’явились проєкти по розмінюванні українських територій, які звільнили від ворога. То Олександр разом з учнями створили дрон-міношукач, тоді команда вихованців втілила в життя цей проєкт, тобто створили дрон-сапер, який зараз допомагає нашим військовим розмінувати території.

Читайте також: У Калуші школярі разом із педагогами та батьками наколядували близько пів мільйона гривень

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Христина П’ятнюк 

Нагору