Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Хустка – як символ захисту. У Франківську відкрили виставку картин Ольги Мороз

Хустка - як символ захисту. У Франківську відкрили виставку картин Ольги Мороз

Сьогодні, 18 січня, у виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України відбулось відкриття виставки-проекту “Хустина” Ольги Мороз зі Львова.

Повідомляє Інформатор 

На виставці представлено 12 картин на релігійну тематику, що розміщенні на тлі стародавніх хусток. Всі хустки з бабусиної скрині, тому для художниці вони мають сакральний сенс.

Картини намальовані на дерев’яних на дошках 40х40 см. Виставка – це проєкт, який прив’язаний до Луцької галереї мистецтв, де вперше й презентувався. Івано-Франківськ – друге місто, де показують ці картини.

Роботи створені впродовж 2023 року за підтримки Українського культурного фонду та Великого Герцогства Люксембург. Сюжети картин розповідають про захисників нашої землі та їхні родини.

“Задум авторки базувався на тому, щоб провести паралелі між звичайними відомими нам лінійними сюжетами і реаліями нашого воєнного часу, знайти якісь зв’язки між іконографічними сюжетами й поєднати їх з теперішніми нашими відчуттями”, – додає кураторка виставки у залі спілки художників Оксана Мельничук.

У кожній картині вкладений певний зміст, до прикладу, картина “Втеча в Єгипет” символізує людей, які вимушено покинули межі країни, свої домівки, тікаючи від війни, від “руского міра”.

“Авторка взяла ікону, форму, але вона не малювала німби. Забрала назву “святі”. Таким чином хотіла показати, що всі зображені люди – ми з вами. Всі герої, які зображенні на картинах – це уособлення всіх людей, волонтери, захисники, ті хто в очікуванні рідних. Ольга взяла різні сюжети і в результаті вийшло, що ці всі люди, які потребують захисту. Хустина як омофор Богородиці, захист”, – поділилась з нами мистецтвознавець, менеджер з комунікації ІФооНСХУ Вікторія Типчук.

Найбільше картин розміщені на червоних хустках, адже червоний колір є уособленням любові, жаги до життя, тепла, але водночас це й символ крові та боротьби.

Про картини Ольги Мороз мистецтвознавець Олег Гібелінда сказав, що авторка вдало поєднала модернове й традиційне.

Проєкт-виставка «Хустка» Ольги Мороз діятиме до 31 січня 2024 р.

Ольга Мороз народилась 1987 році в місті Луцьк. Закінчила Львівську національну академію мистецтв, факультет образотворчого мистецтва та реставрації (кафедра сакрального мистецтва). Зараз займається сучасним сакральним мистецтвом та писанкарством.

Ольга Мороз також є переможницею 16-го конкурсу “Волинська писанка третього тисячоліття”. Цей проєкт художниця створювала у Луцьку, коли її чоловік був призваний до лав ЗСУ.

Читайте також: Як виглядала кам’яниця на Мазепи, 28 сто років тому

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору