Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Гречка вже не золота: що з ціною на крупу в Івано-Франківську

Гречка вже не золота: що з ціною на крупу в Івано-Франківську

Від початку повномасштабного вторгнення ціни на гречку різко зросла – це зумовлене попитом та дефіцитом крупи на ринку. Адже останніми роками площі під посів гречки активно знижувалися, а більшість полів засівалася пшеницею, кукурудзою та соняхом. За останні роки площі посівів гречки збільшилися майже у двічі, що дало можливість контролювати ринок та не підвищувати ціну. Також на ціну вплинув імпорт.

Інформатор перевірив ціни на гречку в Івано-Франківську.

За даними Мінагрополітики у 2023 році, аграрії країни зібрали 207,5 тис. тон гречки, а це на 50 тис. тон більше ніж у 2022 році. Що і забезпечило ринок Українською гречкою сповна.

Станом на 20 січня ціни на гречку знизилися майже на 100 відсотків в порівнянні з серпнем 2023 року. Коли ціна за кілограм гречки складала 45,60 грн за 1 кг. Сьогодні в супермаркетах міста можна знайти гречку за ціною 23.30 гривні за кілограм. Найвища зафіксована ціна на гречку була у  серпні 2022 року тоді середня ціна становила 96 гривень за кілограм.

Побувавши в супермаркетах міста, ми дізналися ціни на крупу гречану в нашому місті:

  • АТБ – 23,30 грн/кг;
  • Сільпо – 27,99 грн/кг;
  • Метро – 33,90 грн/кг;
  • Епіцентр – 39 грн/кг;
  • SPAR – 21,7 грн/кг.

На сьогоднішній день, ціна на гречку опустилася до рівня 2019 року, починаючи від 2019 року по сьогодні – це найбільше зниження ціни на крупу за останні роки.

Гречка ворога на ринку України.

За інформацією наукового центру, головною причиною падіння ціни на гречку є класичний ринковий фактор — значне збільшення пропозиції спричинило негативну цінову динаміку. Крім того, за інформацією Міжнародної асоціації виробників та переробників гречки, зниженню ціни також сприяв імпорт.

Світлана Черемісіна, головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки», зазначила: “Що на початку 2023 року на український ринок через країни Балтії почала надходити гречана крупа, вироблена в країні-агресорі й розфасована в Казахстані. Це теж сприяло різкому падінню ціни.

Отже, поява на внутрішньому ринку дешевої імпортної крупи змусила вітчизняних виробників та переробників гречки знизити ціни на цей продукт, додає експертка.

За прогнозами науковців інституту аграрної економіки в найближчий час дефіциту крупи гречаної не очікується, цінового зростання найближчими місяцями також не прогнозується.

Читайте також: У Франківську подорожчали овочі – яка їхня вартість

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору