Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У п’ятьох територіальних громадах Івано-Франківщини досі немає засобів оповіщення повітряної тривоги

У п’ятьох територіальних громадах Івано-Франківщини досі немає засобів оповіщення повітряної тривоги

До 15 січня керівникам Олешанської, Обертинської, Загвіздянської, Угринівської, Спаської та Поляницької громад доручили закупити та встановити системи оповіщення.  У Поляницькій громаді вже розпочали процес укладення угод на виготовлення проєкту. А що ж в інших громадах?

Інформатор зателефонував їхнім головам через кілька днів після зазначеного терміну.

«Кажу чесно, нічого в нас не зроблено. Немає на це коштів. Зрештою, коли є тривога, то люди дізнаються про це через Telegram-канали, або отримують  сповіщення у мобільному додатку. У селах Будзин, Делева, Мостище, Луг чутно сигнали тривоги із селища Коропець, що на Тернопільщині. Це селище сусідить із селами Олешанської громади», — зазначає Богдан Двояк, голова Олешанської громади. Чоловік додає, що депутати громади не проголосують за виділення коштів на систему сповіщення, бо  обранці з громади скажуть, що важливіше допомагати нашим захисникам на фронті, а сигнали тривоги і так чути.

«Ми працюємо над тим, аби отримати системи сповіщення, треба мати кошти, а їх немає, бо були проблеми з  казначейством. Тепер будемо укладати угоди. Щодо проектної документації, то говорити про неї поки що не можемо. Для цього треба мати чималенькі гроші. Я не проти, аби ці кошти були, але нам зарплату немає чим платити », — каже Віктор Хамут, очільник Обертинської громади.

Керівник розуміє, що система оповіщення потрібна, але водночас він бідкається, якщо вона, скажімо,  запрацювала вночі.

«Хіба люди би бігли в укриття? Думаю, ні. Я от коли буваю  в Івано-Франківську, то як лунає сирена, то люди, як пили каву, то продовжують пити, як гуляли центром міста, то і продовжують гуляти. І як бути?»,— додає пан Хамут.

Голова Угринівської сільської ради громади Мирослав Вівчаренко каже, що сигнали тривоги в його селах чути з Ямниці, з радіо та  ремонтного заводів і тролейбусного депо.

«Ви вважаєте,  що треба додатково щось встановлювати, витрачаючи державні гроші, аби лише хтось «галочку» поставив? Державні кошти треба рахувати і розуміти ситуацію»,— мовить пан Вівчаренко.

Володимир Ружанський, керівник Загвіздянської громади повідомляє, що на сесії вже прийнято рішення про встановлення систем оповіщення, та до початку 2024-го не встигли перевести кошти. «Зараз треба все оплатити. Системи сповіщення обійшлися нам до 300 тисяч гривень. хоча в нашій громаді сигнали тривоги чути з Івано-Франківська, але в Україні — війна, і якщо треба, то треба»,— відзначає  очільник громади.

Додзвонитися до голови Спаської громади Миколи Медведя з кількох спроб, Інформатору на вдалося. Дуже хочеться сподіватися, що в усіх громадах Прикарпаття будуть системи сповіщення, бо безпека людей — найголовніше. Ну і, звісно — Перемога!

Анна Гринівецька

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору