Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Прикарпатська психологиня розповіла, кому та як у час війни можна висловлювати захоплення

Прикарпатська психологиня розповіла, кому та як у час війни можна висловлювати захоплення

Сьогодні, 24 січня, а ще 1 березня — дні компліменту. Коли як і ким вони  були встановлені, точної інформації наразі немає. Є лише в позначки в календарі, але ж дні цікаві та гарні.

Інформатор дізнавався, як правильно в час війни висловити захоплення.

«Саме слово «комплімент» походить з французької «сompliment» — вираз схвалення, поваги, захоплення. Уперше про комплімент заговорили у Франції в VII сторіччі, при дворі короля  Людовика ХIV. Це була обов’язковим моментом етикету. Хто цього не вмів, то вважався неосвіченим і ен міг добитися відповідного становища при дворі»,— зазначає Ольга Боніковська, психологиня та громадська активістка.

Жінка продовжує, що минули століття, а значення компліменту не змінилося: нині гарно та доречно сказати комплімент — це показник високої культури, вихованості, уважності до людей, вміння бачити добрі риси, позитивного налаштування до життя.

«У непростий час, коли війна, коли багато горя, сліз, утрат, вдало сказаний комплімент — дуже важливий, як для того, хто говорить, так і для того чи тієї, кому він призначений. Щоправда треба зважати на стан людини і тоді висловлювати захоплення. Адже, звісно, недоречно, коли бачите засмучену людину, і хтозна через що вона така, то не будете говорити, як вона гарно виглядає», — мовить психологиня.

У час війни на вулицях ми часто бачимо військових Пані Ольга каже, що їм  варто і треба висловлювати вдячність і повагу. Це можна зробити просто усмішкою, легко схиливши голову, сказати «Дякую за життя», «Дякую за захист», «Дякую за службу», «Дякую за вашу роботу», «Дякую за те, що наближаєте Перемогу!». Психологиня застерігає чоловіків, що коли ті бачать жінку у формі, то таким не варто вказувати на стать і говорити щось на кшталт: «Така красива жінка і воює, (чи у формі)». Це може їх образити. Цивільним доречними будуть висловлювання щодо елегантності, витонченості, позитиву.

До речі, наразі досі існує стереотип, що компліменти говорять, зазвичай, чоловіки. І в більшості випадків так і є. Але й жінки так само можуть висловити захоплення чоловіками. Якщо це зроблене вдало, то всім покращиться настрій. Бо кожному приємно  чути про себе щось гарне. Також, за словами пані Ольги, важливо вміти і приймати компліменти, не заперечувати казане, не виправдовуватися. “Коли таке за собою помічаєте, це це вже вказує на певні проблеми, які варто би вирішити”, — підсумовує Ольга Боніковська.

Анна Гринівецька

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору