Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Найперша аптека в Івано-Франківську і скільки їх сьогодні у місті

Найперша аптека в Івано-Франківську і скільки їх сьогодні

Аптечні заклади стали невід’ємною частиною нашого життя. Завдяки цьому фармацевтична промисловість вважається одним з провідних секторів економіки та є своєрідним гарантом безпеки здоров’я населення. А це зумовлює попит та розвиток бізнесу в країні та в Івано-Франківську, зокрема.

Інформатор дізнався скільки аптек працює в Івано-Франківську.

Загалом перші свідчення про історію фармації в Івано-Франківську беруть свій початок з XVIII ст. у 1709 р. Тоді серед усіх ремісників згадуються два аптекарі.

Від початку формування фармацевтичного бізнесу в Івано-Франківську кількість аптек постійно змінювалася. Так до 1875 року в місті працювало 2 аптеки (А. Байла і Я. Мацури), 1877 рік – 3 аптеки (додалась аптека А. Аміровича), 1903 рік – 4 (аптека Г. Адама, згодом В. Гундермана), 1910 рік – 5 (аптека К. Арматиса), 1912 рік – 6 (аптека З. Теодоровича), 1934 року в місті нараховувалось 8 приватних аптек, додалися аптеки Баннера на вул. Вовчинецькій, 55 та на вул. Незалежності, 121. Останніми, дев’ятою і десятою аптеками у Станиславові до окупації  радянською владою стали аптеки Ядвіги Меус на пл. Ринок, 11 (будинок не існує) та О. Вайса на розі вулиць Чорновола і Гординського, відкриті майже одночасно – в січні 1938 року.

Як і тоді, так і сьогодні, фармація займає одне з передових місць за прибутками, що призвело до збільшення мережі аптек та перетворення їх в торгові точки. Враховуючи стрімку урбанізацію Івано-Франківська, навколо аптек сконцентрувалися соціальні, фінансові, професійні, маркетингові, інтелектуальні, інформаційні, психологічні, рекламні інтереси.

Пандемія, війна стали ще одним фактором збільшення фармакологічних закладів в Україні. Так, за даними різних сайтів кількість аптек в місті Івано-Франківськ різниться, після проведеного аналізу та підрахунків на мапах, нам вдалося зафіксувати дані щодо 202 аптеках в Івано-Франківську.

Найбільша кількість аптек розміщена в центральній частині міста, на другому місці – мікрорайони Пасічна та  БАМ.

За розміщенням найбільша кількість аптеки знаходяться:

  1. вулиця Гетьмана Мазепи;
  2. вулиця Коновальця;
  3. вулиця Вовчинецька;
  4. вулиця Галицька;
  5. вулиця Чорновола.

Велика кількість аптек для населення – це нібито добре, конкуренція мала б збивати ціни на ліки. Однак ціни ростуть. Зумовлюючи умови в Україні та світі фармацевтична справа нині – це не стільки турбота про здоров’я людей, скільки досить прибутковий бізнес.

Читайте також: Від початку 2024 року на Прикарпатті на грип, ГРВІ та COVID-19 захворіло понад 6 тисяч осіб

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору