Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Кабмін зареєстрував у ВР законопроєкт про мобілізацію: що ним передбачено

Кабмін зареєстрував у ВР законопроєкт про мобілізацію: що ним передбачено

 30 січня Кабмін схвалив та передав до Верховної Ради оновлений законопроєкт щодо мобілізації.

Повідомляє Інформатор з посиланням на сайт Верховної Ради.

“Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами. Цей законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних”, – коментують у Міноборони.

Що передбачає законопроєкт?

Визначатимуть чіткі терміни служби на період воєнного стану. Так, військовослужбовець, який безперервно провів на службі 36 місяців, матиме підстави для звільнення. Процес звільнення буде визначатись строками за рішенням Ставки верховного головнокомандувача. Люди, які добровільно мобілізуються, матимуть відстрочку протягом двох місяців.

Під час дії воєнного стану щорічна основна відпустка впродовж календарного року може надаватися частинами не менше 15 календарних днів. Звільнені з полону військові, якщо вони вирішили продовжити службу, отримають додаткові 90 днів відпустки із збереженням грошового забезпечення.

Люди з інвалідністю усіх груп будуть звільнені від військової служби. Обмежено придатним потрібно буде пройти перевірку впродовж 9 місяців. Опісля їх визначать придатними або непридатними.

Законопроєкт також передбачає зменшення призовного віку з 27 до 25 років. Усі будуть проходити перед мобілізацією обовʼязкову військову підготовку, яка триватиме 2-3 місяці.

Щодо мобілізації жінок – не передбачені якісь зміни, за жінками залишається відповідне право.

Запроваджується базова військова служба для чоловіків до 25 років, якщо вони не проходили базову підготовку після припинення воєнного стану. Придатні жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, мають стати на військовий облік.

Уряд також пропонує запровадити облік для усіх та виключити право на відстрочку від призову в державних службах. Передбачено переїзд в інші міста без дозволу ТЦК, після переїзду треба буде стати на облік. Пропонується утворення електронного кабінету на базі реєстру військовозобов’язаних Оберіг.

Скасовується строкова служба. Замість неї – базова військова підготовка.

Пропонують ввести бронювання для державних службовців, як для усіх інших. Категорії Б та В передбачають 50% від військовозобов’язаних в певному органі. Голови міських та селищних рад, територіальних громад мають бронь.

Зауважимо, що попередньо Давид Арахамія оголошував дату голосування на 6 лютого. Також у ВР можуть внести альтернативні законопроєкти.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору