3 лютого, щороку відзначають гастрономічне свято – День морквяного торта. Насправді, морквяний торт – це чудове творіння, яке походить від середньовічного фаворита під назвою морквяний пудинг.
Розповідає Інформатор.
У ті далекі часи, коли не було достатньо цукру, люди використовували солодкі овочі, щоб зробити свої десерти солодкими. Під час Другої світової війни, наприклад, Міністерство продовольства Великобританії заохочувало людей пробувати різні рецепти, в яких морква використовувалася як підсолоджувач. Пропонували морквяні коржики, морквяні пудинги та пироги з морквяною начинкою!
До речі, не слід забувати, що солодкі кондитерські вироби з моркви корисні для здоров’я, оскільки сама морква є дуже корисним овочом для організму людини. Корисні та лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом.
Ми вирішили поділитися декількома десертами з моркви:
Класичний морквяний торт зі сметанним кремом
Тісто:
- Морква – 500 г.
- Апельсини – 1 шт.
- Коричневий цукор – 200 г.
- Борошно – 320 г.
- Розпушувач – 1 чайн.л.
- Сода харчова – 1 чайн.л.
- Кориця – 1 стол.л.
- Соняшникова олія – 150 г.
- Яйця – 3 шт.
- Волоські горіхи – 150 г.
Сметанний крем:
- Сметана жирна (не менш 20%) – 500 г.
- Цукор – 100 г.
- Мед – 50 г.
Рецепт приготування:
Апельсин вимити і потерти цедру на тертці, а також вичавити трохи апельсинового соку. Моркву почистити і натерти на дрібній тертці. Горіхи підсмажити на сухій сковороді або в духовці, перебити блендером. Яйця збивати з коричневим цукром 3-4 хвилини до пишності. Влити соняшникову олію і ще раз збити.
У велику миску просіяти борошно, додати розпушувач, соду і корицю. Вмішати в борошно яєчну масу і ретельно перемішати тісто. Додати в тісто цедру, моркву і горіхи, влити 2 ложки апельсинового соку. Готове тісто має бути дуже густим.
Форму для випічки змастити вершковим маслом і посипати борошном. Розігріти духовку ло 180°. Тісто зважити і розділити масу на 3 однакові частини. Випікати коржі по черзі по 20 хвилин.
Для крему збивати жирну сметану з цукром і медом 10-15 хвилин. Прибрати крем в холодильник на 1 годину. Готові остиглі коржі змастити сметанним кремом. Також варто змастити кремом верхівку і боки торта, щоб тісто не обвітрилося. Поставити торт на просочення в холодильник на 2-3 години.
Морквяний торт без випічки на сковороді
Тісто:
- Морква – 350 г.
- Борошно – 120 г.
- Яйця – 3 шт.
- Розпушувач – 0.5 ч. л.
- Мед – 3 ст. л.
- Банан – 1 шт.
Крем:
- Рікотта або сир – 100 г.
- Йогурт без наповнювачів – 100 г.
- Мед – 3 ст. л.
Рецепт приготування:
Моркву натерти на дрібній тертці, а банани розім’яти виделкою. Змішати ложкою борошно, яйця, розпушувач і рідкий мед. Додати бананове пюре і терту моркву, замісити однорідне тісто. Розділити тісто на 4 однакові частини і по черзі посмажити на сухій сковороді по 3-4 хвилини з кожного боку. Дати коржам охолонути.
Перемішати інгредієнти для крему до однорідної маси. Змастити кремом коржі і верхівку торт, і залишити торт в холодильнику для просочення на 2 години.
Морквяний торт з сирно-сметанним кремом
Тісто:
- морква сира – 400 г;
- борошно – 350 г;
- цукор – 300 г;
- соняшникова олія – 250 мл;
- яйця – 4 шт;
- волоські горіхи – 150 г;
- лимон – 1 шт.;
- цукор ванільний – 1 ч. л.;
- розпушувач для тіста – 2 ч. л.;
- кориця – 1 ч. л.;
- мускатний горіх, мелений імбир, мелена гвоздика за смаком.
Крем:
- сир – 500 г;
- сметана – 100 г;
- цукор – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- лимонний сік – 20 мл.
Рецепт приготування:
Змішати яйця зі звичайним і ванільним цукром і з соняшниковою олією. Додати борошно, соду, спеції і розпушувач. Моркву і цедру лимона натерти на дрібній тертці і додати в тісто. Також додати подрібнені волоські горіхи.
Форму для випічки застелити пергаментом і вилити тісто. Випікати 30 хвилин при 180°. Можна випекти три маленьких коржа по черзі, або один великий, який потрібно нарізати на три частини. Розрівняти коржі і зрізати опуклі частини.
Для приготування крему вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно трохи розм’якло. Змішати сметану, сир, вершкове масло, цукор і лимонний сік до однорідності – краще зробити це міксером. Залишити крем на 30 хвилин в холодильнику, щоб він не розтікався.
Коржі щедро змастити кремом і скласти торт. Також змастити верхівку і боки торта. Залишити торт в холодильнику мінімум на 3 години, а краще на ніч. Після цього морквяний торт готовий.
Морквяний пиріг з апельсином
Тісто:
- 175г коричневого (або звичайного) цукру
- 175 мл соняшникової олії
- 3 великих яйця, слабо збиті
- 140г тертої моркви (близько 3 середніх)
- 100г ізюму
- терта цедра 1 великого апельсина
- 175г борошна
- 1 чайна ложка соди
- 1 чайна ложка молотої кориці
- ½ чайної ложки тертого мускатного горіха (свіжонатертий дасть вам кращий аромат)
Крем:
- 175г цукрової пудри
- 1,5-2 столові ложки апельсинового соку
- 200 мл вершків 15%
Рецепт приготування:
Розігрійте духовку до 160/180 °C. Покладіть пергаментний папір на форму для запікання. У велику миску повну додати цукор, масло та яйця. Змішати дерев’яною ложкою. Додати терту моркву, ізюм та цедру апельсина.
В іншій мисці змішати борошно, соду та спеції. Просійте цю суміш у миску з маслом, яйцями та морквою. Помішайте все ретельно, суміш повинна бути досить м’якою та майже рідкою. Розлийте суміш у підготовлену форму та печіть протягом 40-45 хвилин, доки пиріг не стане твердим та еластичним на дотик в центрі. Дайте пирогу охолонути та вийміть його з форми.
Відбити всі інгредієнти для глазурі в маленькій мисці, доки вони не стануть однорідними. Поставити пиріг на тарілку та прикрасити його глазур’ю будь-яким малюнком на ваш смак.
Морквяний пиріг з волоськими горіхами
Тісто:
- 250 г моркви
- 190 г борошна
- 100 г цукру
- 60 г волоських горіхів
- 2 яйця
- 65 мл олії
- 1 ч.л. розпушувача
- Цедра 1/2 лимона
- Цедра 1/2 апельсина
- 1/4 ч.л. імбиру
- 1/2 ч.л. кориці
- Щіпка мускатного горіха
Крем:
- 150 г вершкового сиру
- 60 г цукрової пудри
Рецепт приготування:
Моркву очистити, подрібнити в блендері. Горіхи підсмажити на сухій сковороді, залишити остигати, потім порубати ножем. Борошно змішати з розпушувачем, цедрою, імбиром, корицею і мускатним горіхом.
Яйця збити з цукром, додати олію. Змішати з борошном, додати горіхи і моркву. Викласти тісто в змащену маслом форму, випікати при 175 ºС близько години, дати охолонути.
Вершковий сир змішати з цукровою пудрою, намазати пиріг кремом.
Читайте також: Що приготувати з картоплі? Топ-5 рецепта які вас здивують
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87